Câstigătorii ediției 3 – SCIA 2018

SCIA 3

Smart City Industry Awards ediția III

Gala Smart City Industry Awards, 2018

Asociația Română Pentru Smart City și Mobilitate a organizat a treia ediție a Galei Smart City Industry Awards, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei. Gala a avut loc luni, 10 decembrie 2018, la Camera de Comerț și Industrie a României, sala Aurel Ghibuțiu, începând de la ora 19.00 și a fost prezentată de jurnalistul economic Constantin Rudnițchi.

Evenimentul a reunit înalt reprezentanți ai statului român, angrenați în dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România. Totodată, au fost prezenți reprezentanți ai mediului academic și diplomatic, dar și cei mai reprezentativi lideri ai mediului privat, implicați în derularea de proiecte smart city. Ministrul Energiei, domnul Anton Anton a subliniat importanța inovării în dezvoltare și a menționat planurile ministerului pentru perioada următoare. Tot în deschiderea evenimentului au prezentat mesaje de susținere din partea domnului Alexandru Cumpănașu, președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, iar domnul Vasile Dâncu a vorbit despre importanța măsurării gradului de satisfacție al cetățenilor subliniind că tehnologiile necesare implementării proiectelor smart city sunt doar unelte pe care administrațiile locale trebuie să le folosească cu scopul îmbunățirii vieții locuitorilor din comunitățile pe care le conduc.

Domnul Victor Negrescu, un promoter constant al digitalizării și inovării a transmis mesajul său de susținere pentru domeniul inovării și dezvoltării inteligente și a amintit despre proiectul Harta Roboticii, un instrument de vizualizare a comunității de robotică din țara noastră.

Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai administrației centrale și locale, miniștri, secretari de stat, primari și administratori publici de pe întreg teritoriul României.

Despre SCIA 2018: Anul 2018 se remarcă prin dezvoltarea mai multor proiecte în diverse regiuni ale țării, astfel că proiectele înscrise în competiție au avut un grad ridicat de implementare, comparativ cu edițiile anilor trecuți, când erau înscrise inclusiv proiecte aflate în stadiu incipient. O altă noutate față de edițiile anterioare este dată de proiecte care provin din comunitățile mai mici, care însă derulează proiecte cu un grad ridicat de dificultate.

Criteriile de jurizare au fost: Grad de replicabilitate 20%, Funcționalitate și implementare 20%, Impact în comunitate 20%, Inovație și creativitate 20%, Calitate 20%.

Juriul a fost alcătuit din experți smart city și reprezentanți ai mediului universitar, iar la ceremonie din partea juriului au participat: Prof. dr.ing. Florin Nemțanu – Universitatea Politehnica din București, Facultatea Transporturi și Expert Mobilitate ARSCM,  Prof. dr. Ciprian Alexandru Caragea – Universitatea Ecologică din București și Expert Big Data ARSCM și președintele juriului, doamna Sarolta Besenyei, Expert Comisia Europeană, Vicepreședinte ARSCM.

Competiția Smart City Industry Awards 2018 a introdus o componentă extrem de importantă ce a implicat alături de criteriile de jurizare menționate anterior și monitorizarea activității pe întreg parcursul anului 2018. La această categorie au fost nominalizate diverse municipalități și companii, iar câștigătorii competiției sunt:

City Manager of the Year: Domnul Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia
Mayor of the Year: Domnul Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca
Best Smart City Company: Orange România – Programul Orange Fab
Best Smart City Project: Primăria Municipiului Cluj 

Domnul Nicolaie Moldovan a reprezentat municipalitatea din Alba Iulia, ridicând premiul atât pentru Smart Government cu proiectul Comunicare cu cetățenii prin bluetooth și beaconi (cu aplicația E-ALBAIULIA), cât și City manager-ul anului 2018.

La ridicarea premiului Best Smart City Project, domnul Emil Boc a declarat că municipalitatea va continua să accelereze procesul de digitalizare a administrației publice locale, abordând utilizarea tehnologiei pentru cetățeni într-o manieră incluzivă, pentru a face viața de zi cu zi a clujenilor mai ușoară, de la plăți wireless pentru servicii publice la utilizarea inteligenței artificiale.

“Orange Fab este un program relevant pentru orașele unde administrațiile își doresc să dezvolte zona de antreprenoriat și să rețină tinerii în oraș după absolvirea studiilor, acesta fiind un indicator important al sustenabilității unei comunități locale. Rezultatele obtinute până în prezent sunt foarte bune și avem speranța că, treptat, Orange Fab va deveni partenerul de inovație și antreprenoriat al orașelor smart.” – Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager, Orange România și managerul programului Orange Fab.

Au fost acordate în urma jurizării proiectelor înscrise în competiție premii pentru categoriile:

Smart Living – Primăria Municipiului Sibiu, pentru proiectul: Sibiu, orașul în care calitatea vieții primează

Smart Citizen – Primăria Municipiului Satu Mare și companiei Smart Technology Alliance, pentru proiectul: Smart CityApp

Smart Citizen – First Bank, pentru proiectul: Integrarea cu succes ghiseul.ro în aplicația winbank

Smart Government – Primăria Municipiului Alba Iulia, pentru proiectul: Comunicare cu cetățenii prin bluetooth și beaconi (cu aplicația E-ALBAIULIA)

Smart Economy  – Primăria Municipiului Iași, pentru proiectul: Dezvoltare sustenabilă pe toate verticalele smart city

Smart Environment   Iridex Group, pentru proiectul: Iridex SMART pentru cladiri inteligente

Smart Mobility, parking solutions – Sky Park Systems, pentru proiectul: Parking automatizat, Smart Mobility, e-ticketing solutions – Telelink România, pentru proiectul: Craiova Smart Transportation, Smart Mobility, safe mobility – EyeSafe, pentru proiectul: Eye Safe, mobility platform și Smart Mobility, Industrial Software, pentru proiectul: Smart city Parking – Sistem inteligent pentru managementul parcărilor urbane.