Juriul SCIA 5

SCIA 5 – ediția 2020

Președinte Juriu – Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași

Membrii juriului

  1. Dragoș Preda | Secretar de stat pentru Comunicații în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Guvernul României
  2. Florin Nemțanu, conf.dr.ing.ec. | Prodecan Facultatea de Transporturi, Universitatea Politehnica București
  3. Ciprian Alexandru Caragea, conf.dr.ing.ec. | Prorector, Universitatea Ecologică din București
  4. Cătălin Vrabie, Lect. univ. dr. | Facultatea de Administraţie Publică, SNSPA
  5. Alina Bilan av. drd. | expert achizitii publice, specialist dezvoltare durabilă, partener coordonator drept administrativ, infrastructură și servicii de utilitate publică în cadrul ONV LAW, președinte al Asociației Române de Devoltare Locală Durabilă
  6. Cristian Dragu, PMP, MBA | Managing Partner Dewatering & Silent Piling
  7. Gabriel Tomescu | CEO, BMF Group
  8. Vlad Stoicescu | Expert în Strategie și Dezvoltare Antreprenoriala / Manager Strategie și Standardizare Europeană CNAB

Prezentare detaliată Juriu SCIA 2020

Președintele Juriului – Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași

Potrivit tradiției, marelui câștigător al ediției anterioare a Smart City Industry Awards îi revine onoarea de a fi președintele juriului la următoarea ediție. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, aflat la cel de-al doilea mandat, a câștigat, în cadrul celei de-a 4-a ediții a SCIA, premiul ”Best Smart City Project”, pentru proiectul de oraș implementat în Municipiul Iași, care integrează soluții pe toate cele 6 verticale ale conceptului Smart City, devenind președintele juriului pentru cea de-a 5-a ediție a evenimentului.

La începutul anului 2020, Primăria Municipiului Iași a anunțat public un nou pas în programul său de Smart City, respectiv semnarea ”Declaraţiei privind o acţiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în oraşele şi colectivităţile din Uniunea Europeană”. Sub conducerea domniei sale, Iașiul a devenit în 2019 coordonator pe România al reţelei Open & Agile Smart Cities (OASC), structură care deţine cea mai importantă bază de date a standardelor oraşelor de mâine pentru date deschise, servicii şi tehnologie.

Aprig susținător al dezvoltării creativ-inteligente a comunităților, Mihai Chirica a anunțat anul trecut, în cadrul evenimentului Caravana Smart City, unul dintre cele mai mari și ambițioase proiecte Smart City din România, Iași Innovation District, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro. În 2018, Mihai Chirica a urcat pe scena galei CEE Outsourcing Awards din Polonia, pentru a primi distincția „Emerging City of the Year”, Municipiul Iași fiind recunoscut ca „oraşul anului pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală şi de Est”. În decembrie 2017, Municipiul Iași a câștigat competiția Digital Cities Challenge, fiind la acel moment singurul oraș din România care a fost selectat pentru ca specialiști din Uniunea Europeană să-i realizeze „Strategia de Transformare Digitală”. Primăria Municipiului Iași este membru al Asociației Române pentru Smart City.  

 

Dragoș Preda | Secretar de stat pentru Comunicații în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Guvernul României

În prezent, Secretar de stat pentru comunicații electronice în cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și vicepreședinte PNL sector 1, cu o expertiza forjată în peste 12 ani de experiență în administrația publică centrală, Dragos C.-L. PREDA a participat și în calitate de coordonator la elaborarea a 5 strategii naționale și numeroase alte prevederi legislative. La nivel local, în state europene, precum și în cadrul grupurilor de experți de la nivelul Comisiei Europene, domeniile sale de preocupare au încadrat: dezvoltarea internațională, reforma administrației publice, politicile de securitate și apărare, comunicare, dezvoltarea Orașelor și comunităților inteligente etc.

Pasionat de strategie și studii prospective, DP face parte încă din 2011 din nodul Romania al Proiectului Millenium inițiat de către Smithsonian Institution, The Futures Group International și United Nations University (UNU), participând la fundamentarea a numeroase studii naționale și internaționale privind Viitorul Tehnologiei, Viitorul Pieței Muncii sau Viitorul Educației, cât și din consiliul de consilieri (board of advisors) al Executive Blockchain Laboratory, inițiat de către ICI București etc.

A fost, de asemenea, implicat în lansarea unor tech start-up-uri.

DP a absolvit École Nationale d’Administration (ENA), ca bursier al Guvernului Republicii franceze, cât și două programe de masterat ale Paris 1 Panthèon-Sorbonne, Universitate în cadrul căreia a absolvit și programul de licență.

 

Florin Nemțanu, conf.dr.ing.ec. | Prodecan Facultatea de Transporturi, Universitatea Politehnica București

Florin Nemțanu este prodecan pentru activitatea de cercetare și relații internaționale și director al Programului de Master Sisteme Inteligente pentru Transporturi. Membru al Asociației Române de Smart City, Membru Euroscience, senior membru IEEE și al altor comisii și organizații profesionale internaționale. Este evaluator de proiecte în cadrul agențiilor de dezvoltare regională, UEFISCDI și al Comisiei Europene. A fost implicat în mai mult de 30 de proiecte de cercetare la nivel național și european în domeniile ITS, smart mobility, sisteme de transport și este consultant pentru o serie de municipalități  (Bucuresti, Sofia, Galați, Ploiești, Slatina, Pitești, Buzău, Timisoara etc.)  avand ca principală activitate mobilitatea urbană și sistemele inteligente pentru transporturi. Principalele proiecte europene în care a participat: NICHES+, InTIME, ISSTE, FRAME, FRAME+, POSSE, EasyWay I, EasyWay II, European ITS Platform, EIP +, SEE-ITS, EU-EIP. 

 

Ciprian Alexandru Caragea, conf.dr.ing.ec. | Prorector, Universitatea Ecologică din București

Ciprian ALEXANDRU-CARAGEA este conferențiar universitar, cu funcția de Prorector pentru relațiile internaționale și cercetare științifică în cadrul Universității Ecologice din București. Acesta este licențiat în economie, dar și în inginerie. Doctoratul în economie a fost obținut sub egida Academiei Române, Institutului Național de Cercetări Economice și participă constant la diverse proiecte de cercetare, ateliere, conferințe naționale și internaționale, cu publicații în reviste științifice de specialitate.
Cercetător în Data Sciences la Institutul Național de Statistică-România lucrează în domeniul Big Data și la integrarea datelor, procesarea datelor și validarea datelor din surse administrative în producția statisticilor oficiale.

 

Cătălin Vrabie, Lect. univ. dr. | Facultatea de Administraţie Publică, SNSPA

Cătălin Vrabie este cadru didactic universitar pentru discipline de IT precum Baze de date, Operare și programare software, eAdministrație, Smart Cities etc. Principala responsabilitate a lui constă în relaționarea cunoștințelor academice cu abilitățile practice necesare instruirii actualilor și viitorilor angajați în structurile Administrației Publice din România – studenți ai Facultății de Administrație Publică, în domeniile menționate mai sus. De asemenea deține un doctorat în Științe Administrative cu teza “Creșterea transparenței în Sectorul Public prin E-guvernare” în care pune accentul pe rolul IT-ului în dezvoltarea armonioasă a Sectorului Public din țara noastră.

Numeroasele participari cu lucrări la conferințele naționale și internaționale îl certifica drept un bun specialist în domeniile de competență, fiind membru permanent a panelurilor de lucru ale conferințelor SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance), EuroDIG (European Dialog on Internet Governance) și CEEE|Gov Days (Central and Eastern European e|Dem and e|Gov Days) unde are și rol de rapporteur și / sau moderator. 

Alina Bilan av. drd. | expert achizitii publice, specialist dezvoltare durabilă

Av. drd. Alina Bilan este expert în achiziții publice și specialist în dezvoltare durabilă, având funcția de partener coordonator drept administrativ, infrastructură și servicii de utilitate publică în cadrul ONV LAW, cât și de președinte al Asociației Române de Dezvoltare Locală Durabilă.

 

Cristian Dragu, PMP, MBA | Managing Partner Dewatering & Silent Piling

Cristian Dragu vine din zona antreprenorială, este managing partner al companiei Dewatering & Silent Piling, companie de proiectare și execuție în construcții, specializată în lucrări de infrastructură precum pasaje subterane, poduri, rețele edilitare – în special tehnologii de instalare fără săpatură deschisă (trenchless), lucrări hidrotehnice portuare și de regularizare; co-fondator și partener în Casa din Viitor, specializată în proiectarea și instalarea sistemelor de automatizare și gestiune energetică a clădirilor; co-fondator și partener în Trend Informatica, companie IT cu proiecte de cartografare a rețelelor edilitare (GIS), reducerea amprentei CO2 prin inventarierea inteligentă a sistemelor de încălzire/răcire din clădiri (SAFETAG). 

Este pasionat de dezvoltarea proiectelor cu impact pozitiv asupra comunităților, lucru care este transpus în activitatea sa, ca factor primordial în decizia de a intra sau nu într-un proiect.

 

Vlad Stoicescu | Expert în Strategie și Dezvoltare Antreprenoriala / Manager Strategie și Standardizare Europeană CNAB

18 ani de experiență în dezvoltare strategică antreprenorială cu multiple specializări și o înclinație către transporturi și logistică. Prin ansamblul cunoștințelor acumulate de-a lungul carierei și prin studiul continuu atât al evoluției tehnologice cât și al cutumelor organizaționale, tratează strategia drept fereastra spre viitor. Astfel, construiește astăzi varianta optimă pentru organizația de mâine. 

MBA, CMI Chartered Manager și multiple specializări în dezvoltarea sistemelor antreprenoriale, managementul schimbării, leadership și managementul resursei umane, diplomație culturală și construcția brandului sunt câteva dintre calificările pe care le exploatează în construcția obiectivelor de dezvoltare strategică atât pentru CNAB cât și pentru firme sau antreprenori cu colaborează constant.