Proiectele SCIA 7

Smart City Industry Awards, Ediția 7

Organizator: Asociația Română pentru Smart City

Proiecte înscrise: 77, Proiecte respinse pentru informații incomplete: 7, Proiecte transmise juriului: 70

Juriul SCIA7

Membrii juriului Smart City Industry Awards Ediția 7 sunt experți în tehnologie și dezvoltare urbană, cu o vastă experiență în evaluarea proiectelor și soluțiilor inteligente pentru orașe. Jurații au fost aleși cu atenție pentru a asigura evaluări obiective și imparțiale, având expertiză în domenii precum mediu, digitalizare, economie, urbanism, arhitectură, administrație locală, cercetare științifică, dezvoltare durabilă, transport, drept, comunicare, medicină și iluminat public. Printre membrii juriului se numără și primari de municipii, cercetători, prorectori de universități și directori de companii, care aduc perspectiva diversității și complexității necesare pentru evaluarea proiectelor în cadrul competiției.

Președintele juriului:  Toma Constantin – Primarul Municipiului Buzău

Juriul Smart City Industry Awards Ediția 7 este format din următorii membri:

  1. Petcu Ioana – Cercetător științific, doctor în economie, ICI. București
  2. Florin Nemțanu – Prodecan, Facultatea de Transport, UPB
  3. Cătălin Vrabie – Conf. Univ., SNSPA
  4. Paula Pîrvănescu – Președinte RBC
  5. Alina Bilan – Avocat, ONV Law
  6. Ciprian Caragea – Prorector, conf.univ.dr., Univ. Ecologică din București
  7. Dragoș C.L. Preda – DBA ORBIS Coneco
  8. Suditu Geanina – Specialist mobilitate si servicii publice TPBI, Ambasador pentru diversitate
  9. Iacob Constantin Ciprian – Avocat, Prof. ASE
  10. Iuliana Leca – Director – Dir. Comunicare, Proiecte, Cooperare și Relații Externe INA
  11. Sarolta Besenyei – Expert CE
  12. Tudor Sebastian – Director General, TNT Expo – BSDA
  13. Monica Frangulea – Arhitect, Director General, Juxta Foundation
  14. Dan Vătăjelu – Președinte Asociația Română pentru Iluminat
  15. Magda Bei – CEO, Graphtec
  16. Ștefan Busnatu – Medic cardiolog – Prodecan Facultatea de Medicină
  17. Alexandru Măxineanu – Managing Partner Universum Expo – Go Tech
  18. Aurelian Danu – Expert dezvoltare durabilă
  19. Iulia-Maria Toader – Arhitect, Fondator Juxta Foundation
  20. Bărbuț Cornel – Autorul Radiografiei Smart City din România
  21. Băluță Aurelian – Conf.univ.dr., Spiru Haret.

Criteriile de jurizare:

  1. 20% Impact în comunitate
  2. 20% Inovație și creativitate
  3. 20% Grad de replicabilitate
  4. 20% Calitate
  5. 20% Funcționalitate și implementare

Criteriile de jurizare explicate sumar

  1. Impact în comunitate (20%): Acest criteriu se referă la impactul pozitiv pe care proiectul îl are în comunitatea în care este implementat. Pentru a calcula punctajul, se poate lua în considerare numărul de persoane din comunitate care beneficiază de proiect, gradul de îmbunătățire a calității vieții și/sau rezolvarea unei probleme importante în comunitate. De exemplu, un proiect care aduce o soluție de transport mai ieftină și mai eficientă într-o zonă cu probleme de accesibilitate ar avea un impact semnificativ în comunitate.
  2. Inovație și creativitate (20%): Acest criteriu se referă la gradul de originalitate și inovație al proiectului. Se pot lua în considerare elemente precum utilizarea de tehnologii noi și neconvenționale, abordări noi în ceea ce privește o problemă existentă și designul sau conceptul unic. Proiectele care aduc soluții inovatoare pentru probleme vechi sau care utilizează tehnologii avansate și mai puțin cunoscute pot obține un punctaj ridicat în această categorie.
  3. Grad de replicabilitate (20%): Acest criteriu se referă la posibilitatea de a reproduce proiectul în alte comunități sau contexte similare. Pentru a calcula punctajul, se poate lua în considerare gradul de adaptabilitate și portabilitate a proiectului, precum și cât de ușor ar putea fi implementat în alte zone sau comunități. Proiectele care sunt ușor de adaptat și care au potențialul de a fi extinse în alte locuri pot obține un punctaj ridicat în această categorie.
  4. Calitate (20%): Acest criteriu se referă la nivelul de calitate a proiectului și a produselor/serviciilor oferite. Se pot lua în considerare elemente precum gradul de acuratețe și exactitatea datelor, performanța și fiabilitatea soluțiilor oferite, precum și calitatea serviciilor și a materialelor folosite. Proiectele care au o calitate ridicată în toate aspectele pot obține un punctaj ridicat în această categorie.
  5. Funcționalitate și implementare (20%): Acest criteriu se referă la gradul de funcționalitate și de succes al implementării proiectului. Se pot lua în considerare elemente precum gradul de utilizare și de încorporare a soluțiilor oferite în viața cotidiană a oamenilor, precum și succesul implementării proiectului, măsurat prin gradul de implementare a soluțiilor oferite și de atingere a obiectivelor stabilite. Proiectele care au fost implementate cu succes și care au un grad ridicat de utilizare și de încorporare în viața cotidiană

Proiectele SCIA 7

  • Nume proiect: Platformă integrată de vânzare bilete de călătorie prin intermediul caselor de marcat mobile

Categorie: Smart Economy, Smart Living, Smart Government

Proiect înscris de:: BEST TICKETING SOLUTION S.R.L, Gruia Ioana-Lavinia (administrator)

Rezumat: BEST TICKETING SOLUTION propune implementarea unei soluții complexe de vânzare și gestiune a tichetelor de călătorie interurbană, interjudețeană și locală prin intermediul caselor de marcat mobile. Soluția oferă o casă de marcat fiscală ultramobilă, care permite plata cu cash și cu card în mijlocul de transport și utilizarea de tichete de călătorie cumpărate în prealabil în punctele special amenajate de vânzare. Companiile transportatoare de pasageri pot vizualiza datele cu privire la vânzări, încărcarea cu pasageri și eficiența economică a rutelor într-o platformă disponibilă pe web, din orice punct al lumii și în orice moment de timp. Implementarea camerelor inteligente va permite compararea în timp real a numărului pasagerilor din mijlocul de transport, raportat la tichetele de călătorie activate în mijlocul de transport, diminuând posibilitatea de fraudare a transportatorului. Soluția propusă este una inovativă și atotcuprinzătoare, oferind posibilitatea eficientizării costurilor prin datele statistice acumulate: rută, oră, număr de pasageri, etc.

 

  • Nume proiect: Infrastructura subterana de fibra optica in Municipiul Constanta

Categorie: Smart Government

Proiect înscris de:: SC Total Grup Telecom SRL – Lucian Bogaciu, Actionar unic/Administrator

Rezumat: Proiectul constă în implementarea unei infrastructuri subterane de fibră optică în Municipiul Constanța, pe o distanță de 100 de kilometri, deschisă tuturor operatorilor de comunicații. Scopul proiectului este îmbunătățirea comunicațiilor și a conectivității în municipiul Constanța prin renunțarea la utilizarea fibrelor optice aeriene, care au un impact vizual negativ asupra aspectului urbanistic al orașelor. Implementarea acestei infrastructuri va contribui la dezvoltarea tehnologică a orașului și la creșterea eficienței în domeniul comunicațiilor.

 

  • Nume proiect: ReFEEL App

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Living

Proiect înscris de: SUSTENOBIL PR/ODUCTION, Lavinia Iancu (CEO & Founder)

Rezumat: ReFEEL App este o soluție de livrare door 2 door same day, care aduce comunitățile împreună. Proiectul a pornit de la digitalizarea pachetului de la mama și este în curs de transformare într-un HUB GLOBAL de SUSTENABILITATE, în jurul celor 8 R ai sustenabilității. Aplicația a fost prezentată în premieră în cadrul show-ului Imperiul Leilor de la PRO TV în 2020 și a fost distinsă cu Biz Sustainability Awards pentru Inovației în Digital în 2021. În prezent, aplicația are peste 500 de utilizatori și 50 de șoferi. ReFEEL App este un proiect inovator care aduce o soluție sustenabilă de livrare într-o lume tot mai preocupată de protejarea mediului înconjurător.

  • Nume proiect: Descoperire revoluționară în România: Radiațiile terahertz și agricultura

Nume categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Bucur-Portase Robin-Cristian de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”

Rezumat: Proiectul se referă la descoperirea radiațiilor terahertz și utilizarea acestora în agricultură. În cadrul proiectului, au fost expuse semințele de grâu la aceste radiații pentru o perioadă scurtă de timp, iar ulterior acestea au crescut mai rapid, în unele cazuri chiar de două ori mai rapid decât cele neexpuse. Acest fenomen poate fi utilizat pentru modificarea plantelor de consum într-un mod non-invaziv și la un cost redus, cu potențialul de a revoluționa agricultura. Proiectul folosește expunerea specifică la o lungime de undă de raze electromagnetice precis aleasă (din rangeul terahertz) a boabelor de grau și poate avea impacte majore în agricultură prin creșterea vitezei de creștere a plantelor și selecționarea boabelor viabile.

  • Nume proiect: Innopaytive soluție inovatoare de emitere și plata a biletelor de călătorie

Categorie: Smart Mobility;Smart Economy;Smart Citizen

Proiect înscris de: Best Ticketing Solution, Gruia Lavinia, Manager General

Rezumat: Compania își propune automatizarea și eficientizarea procesului de vânzare bilete de călătorie pentru companiile de transport persoane din România. Soluția integrată permite transportatorilor de persoane să automatizeze și eficientizeze procesul de vânzare bilete de călătorie, ceea ce duce la reducerea evaziunii fiscale și eliminarea unor sisteme similare inexistente în prezent pe piață. Proiectul are ca impact îmbunătățirea procesului de transportare a pasagerilor.

  • Nume proiect: Sistem de control automatizat pentru determinarea masei și dimensiunilor vehiculelor în punctele de frontieră

Nume categorie: Smart Mobility, Smart Government

Proiect înscris de: Ciobotar Diana de la VESTRA INDUSTRY SRL

Rezumat: Proiectul implementat de VESTRA INDUSTRY SRL se referă la managementul și monitorizarea traficului în punctele de frontieră Nadlac, Calafat și Bors prin implementarea unui sistem de control automatizat pentru determinarea masei și dimensiunilor vehiculelor în mișcare. Proiectul include două componente importante: un sistem de control automatizat pentru determinarea maselor vehiculelor în mișcare pentru viteze mici și un sistem de control automatizat pentru determinarea dimensiunilor vehiculelor în mișcare. Implementarea acestui proiect a dus la un control mai eficient al vehiculelor în tranzit, peste un milion de vehicule fiind controlate în regim de funcționare 24/7. Proiectul are potențialul de a îmbunătăți semnificativ siguranța rutieră și de a reduce costurile și crește veniturile clienților prin aplicarea reglementărilor legale privind tonajul vehiculelor și limita maximă de gabarit. De asemenea, sistemul poate identifica automat vehiculele cu gabarit depășit și dirija aceste vehicule pentru a fi supuse controlului de suprasarcină. Proiectul are o importanță majoră în contextul Smart Mobility și Smart Government prin îmbunătățirea managementului traficului la frontiere și reducerea timpilor de așteptare.

  • Nume proiect: E-mobility rentals – Serviciu inovator pentru mobilitatea urbana sustenabila

Categorie: Smart Mobility, Smart Environment, Smart Government

Proiect înscris de: Anghel Eduard de la Frozen Stuff SRL

Rezumat: E-mobility rentals este un serviciu creat special pentru a sprijini mobilitatea urbana smart city, prin utilizarea bateriilor interschimbabile de 72 volti pentru vehiculele electrice folosite in serviciul de livrare. Acest serviciu inovator are doua beneficii majore: economisirea timpului de incarcare si factorul financiar. Prin utilizarea bateriilor interschimbabile, utilizatorii pot sa ia un range nelimitat de kilometri in aproximativ 30 secunde. Serviciul de swap baterie a fost inaintat spre patentare, iar feedback-ul primit a fost foarte bun, cu incheierea deja a numeroase parteneriate cu multe companii de renume. E-mobility rentals este un serviciu B2B ce vine in sprijinul mobilitatii urbane sustenabile prin utilizarea energiei electrice si a tehnologiei inteligente.

  • Nume proiect: VITAL-5G

Nume categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: BEIA Consult International – George Suciu, R&D and Innovation Manager

Rezumat: Proiectul VITAL-5G este finanțat de Uniunea Europeană și se concentrează pe beneficiile conectivității 5G în sectorul european de transport și logistică. Proiectul are în vedere îmbunătățirea serviciilor de transport și logistică prin testarea aplicațiilor de rețea bazate pe 5G și prin analize avansate create pe baza acestei tehnologii. Pentru a sprijini experimentarea, proiectul va crea un portal de servicii de experimentare deschis, virtualizat și flexibil și un depozit online. VITAL-5G va permite crearea de servicii ultra-rapide, personalizarea dinamică a serviciilor și ajustarea flexibilă la condițiile de lucru ale momentului. Proiectul implică părți interesate importante din domeniul logisticii și operatori de rețea mobilă, priorizând astfel o focalizare multimodală și abordând provocările întregului ecosistem T&L activat 5G. Rezultatele sale vor fi demonstrate de trei echipe principale de testare 3GPP Rel.16 Stand Alone (SA) 5G: i) Telenet 5G Testbed în Anvers (Belgia), ii) OTE 5G Testbed în Atena (Grecia) și iii) Orange 5G Testbed în Galați (România).

  • Nume Proiect: Inovație și Siguranță în Transportul Public: Implementarea Sistemelor Anti-Coliziune pe Autobuze și Tramvaie în Iași

Proiect înscris de: Cătălin Boghiu, Directorul Transformării Digitale și Implementării Smart City

Inovație: Instalarea sistemelor anti-coliziune pe 140 de autobuze și 150 de tramvaie pentru prevenirea accidentelor prin detectarea obstacolelor și a altor vehicule de pe traseu, avertizarea șoferilor și aplicarea frânelor dacă este necesar. Sistemul include, de asemenea, elemente externe de detecție controlate de inteligența artificială, care scanează în timp real participanții la trafic, cum ar fi mașinile, motocicletele, bicicletele și pietonii.

Obiectiv: Creșterea siguranței în transportul public atât pentru pasageri, cât și pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi cicliștii și pietonii și reducerea numărului de accidente. Sistemul își propune, de asemenea, să îmbunătățească eficiența și atractivitatea transportului public prin reducerea riscurilor asociate unghiurilor moarte și îmbunătățirea comportamentului șoferilor.

Tehnologie: Camere cu rezoluție înaltă, radare cu rază medie și mică, sistem AI, display tactil, sistem de frânare automată, sistem de recunoaștere a benzilor de circulație și sistem audio.

Rezultat: Îmbunătățirea condițiilor de mobilitate, creșterea siguranței și eficienței transportului public, reducerea emisiilor de carbon și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Finanțare: Finanțat de Planul Național de Redresare și Reziliență, cu un buget de 4.800.000 de euro.

  • Nume Proiect: Iași Open City: deschiderea guvernării și a datelor pentru un oraș mai transparent

Proiect înscris de: Cătălin Boghiu, Directorul Transformării Digitale și Implementării Smart City

Proiectul “Iași Open City” a fost dezvoltat de Primăria Municipiului Iași și are ca scop îmbunătățirea eficienței, transparenței și accesibilității serviciilor publice prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor. Acesta constă în trei portaluri: noul portal al Primăriei Municipiului Iași, portalul de servicii electronice și portalul Open Data. Acestea oferă servicii precum verificarea stadiului cererilor/documentelor emise, raportarea problemelor din domeniul public, plata online a taxelor și impozitelor, programări online și bugetare participativă. Portalul Open Data deschide datele guvernamentale, promovând transparența și asumarea responsabilității. Proiectul utilizează tehnologii avansate precum analiza datelor, automatizarea proceselor și inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența și transparența proceselor guvernamentale. Prin aceste schimbări, Primăria Municipiului Iași își propune să ofere cetățenilor servicii publice mai bune și mai rapide, să sporească participarea civică și să crească eficiența administrației publice. Impactul proiectului asupra comunității din Iași este semnificativ, îmbunătățind calitatea vieții cetățenilor și creșterea nivelului de încredere în autoritățile locale, sporește participarea civică și încurajează dezvoltarea economică.

  • Titlu: SWAM – Sistem inteligent de gestionare a apei pentru o mai bună sustenabilitate a mediului

Compania: Beia Consult International

Proiect înscris de: Cristina Balaceanu, Cercetător științific

Rezumat:Proiectul SWAM propune o soluție end-to-end pentru gestionarea integrată a calității apei bazată pe tehnologiile Internet of Things, Cloud Computing, Geoinformatică și Trasabilitate prin proiectare, folosind Blockchain. SWAM are ca obiectiv monitorizarea în timp real a rețelei pentru calitatea și consumul apei, detectarea vulnerabilităților sau prevenirea pierderilor de apă și generarea unui raport de trasabilitate. Soluția este potrivită pentru gestionarea inteligentă a mediului și necesită sprijin pentru decizii, analize și profilări istorice, considerente de securitate, monitorizare și gestionare eficientă a costurilor.

Principalele servicii digitale SWAM sunt un dashboard avansat pentru susținerea procesului decizional, monitorizarea în timp real a rețelei pentru calitatea și consumul apei, generarea unui raport de trasabilitate, verificarea și controlul de la distanță a compoziției apei și evaluarea impactului asupra mediului. Proiectul include transformarea unui prototip de sondă existent într-o nouă sondă multiparametru pentru măsurarea calității serviciului rețelei de apă potabilă.

Realizarea sistemului de alertare în cazul depășirilor valorilor nominale și securizarea datelor se face prin implementarea unei rețele Blockchain de tip HyperLedger. Rutele de exploatare includ platforma SWAM de vizualizare a locației și a datelor și adaptarea tehnologiilor dezvoltate pentru comercializare în diferite domenii de activitate.

Proiectul SWAM are un impact semnificativ asupra mediului și poate contribui la o mai bună sustenabilitate a acestuia prin gestionarea integrată și eficientă a calității apei.

  • Proiectul STAMINA 

Compania: Beia Consult International

Proiect înscris de: Cristina Balaceanu, Cercetător științific

Proiectul STAMINA dezvoltat de BEIA Consult International, are ca scop crearea unei platforme inteligente pentru predicția și gestionarea pandemiilor. Aceasta va permite agențiilor naționale și primilor respondenți să detecteze posibilele focare de boală și să planifice eforturile zilnice pentru a spori securitatea sanitară. Prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, precum Blockchain și Machine Learning, platforma va oferi analize în timp real a site-urilor web și a rețelelor sociale, implementarea unor dispozitive inteligente de diagnosticare portabile, modelarea predictivă a focarelor de pandemie și a impactului acestora, implementarea unui sistem de avertizare timpurie și gestionarea crizelor. STAMINA va dezvolta o imagine operațională comună ca interfață principală care permite un răspuns coordonat și va demonstra aplicarea acesteia în interiorul și dincolo de frontierele UE. Proiectul este axat pe asistența medicală și utilizează un cadru complex pentru a menține controlul asupra situațiilor de criză.

  • Proiectul S4AllCities 

Compania: Beia Consult International

Proiect înscris de: Cristina Balaceanu, Cercetător științific

Proiectul S4AllCities are ca scop creșterea rezilienței infrastructurilor, serviciilor și IoT în orașele inteligente prin utilizarea soluțiilor tehnologice avansate care unifică securitatea fizică și cibernetică. Consorțiul multidisciplinar, compus din 9 țări din cadrul Uniunii Europene, a exploatat sistemele tehnologice inovatoare ale proiectului pe piața mondială, oferind o soluție integrată eficientă din punct de vedere al costurilor și pregătită pentru piață. Scopul fazei de exploatare a S4ALLCities a fost promovarea bunei practici și a materialelor de orientare în orașele din UE, astfel încât să consolideze stabilitatea părților interesate implicate, să reducă vulnerabilitățile spațiilor publice și să atenueze consecințele atacurilor adversarilor.

Proiectul a avut trei cazuri pilot, cu implicarea unui număr total de 5 orașe din 4 țări (Spania, România, Republica Cehă, Grecia), care au permis sistemului de sisteme S4ALLCITIES să implementeze și să valideze componentele și funcționalitățile sale inteligente în mediul real. Componentele inteligente S4ALLCities, integrate în cadrul a 3 sisteme digitale gemene (de tip Digital Twin), și-au demonstrat progresele tehnologice în abordarea atacurilor teroriste cu risc ridicat de victime în masă, în mediul complex al spațiilor deschise și aglomerate.

Impactul proiectului asupra comunității a fost evidentiat în implementarea celor 3 cazuri de utilizare propuse, care au avut un impact pozitiv asupra protecției mulțimii și a infrastructurii, clădirilor și parcului central al orașului în Trikala, Grecia, protejarea persoanelor atunci când se adună mulțimi mari în centrul orașului sau la metrou în Bilbao, Spania, și evacuarea unui stadion de fotbal în orașul Pilsen din Republica Cehă.

  • Nume proiect: Avansis.Digital

Categorie: Smart Government

Proiect înscris de: Municipiul Călărași – Fulga Flavius Alexandru, Șeful Serviciului de Achiziții și Informatică

Rezumat proiect: Avansis.Digital este un sistem informatic integrat pentru administrația publică locală, care oferă multiple module specializate și o bază de date unică. Platforma a fost implementată în Primăria Călărași și a adus beneficii atât instituției, cât și contribuabililor. Prin intermediul soluțiilor digitale, precum Avansis.Online, Avansis.Mobile.Cetățean sau Avansis.Portal, cetățenii pot accesa serviciile primăriei fără a fi nevoiți să se deplaseze la ghișeu, putând solicita eliberarea de documente, plăti taxe online sau face programări pentru audiențe. Componentele de tip back-office pentru eficientizarea activităților cuprind o serie de aplicații ce au ca scop creșterea calității actului administrativ pe termen lung, cum ar fi managementul proiectelor europene sau gestionarea parcărilor publice. Implementarea Avansis.Digital a adus beneficii semnificative, eliminând erorile umane și gestionând mai multe cereri într-un timp mult mai scurt, iar relația primărie-cetățean devine una interconectată, rapidă, eficientă și fără erori pentru ambele părți.

  • Nume proiect: Aplicație Interactiva de Urbanism

Categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Primaria Municipiului Alba Iulia, Morgovan Lucian, Consilier – Cabinet primar

Rezumat proiect: Aplicația de urbanism (https://urbanism.apulum.ro/) este o platformă interactivă care centralizează, prelucrează și generează automat informații din domeniul urbanismului pentru documentațiile aprobate cu Hotărâri de Consiliu Local și pentru imobilele înscrise în cărțile funciare cu geometrie actualizată. Această aplicație este destinată cetățenilor, arhitecților, agențiilor imobiliare și tuturor investitorilor interesați să afle rapid ce reguli de construire și restricții sunt aplicabile pentru diferite imobile sau zone funcționale. Printre avantajele platformei se numără posibilitatea de a genera automat, în timp real, documente de informare asupra regulilor urbanistice pentru diferite imobile, care au geometrie înscrisă în baza de date OCPI, depunerea cererilor pentru eliberarea certificatelor de urbanism, vizualizarea documentațiilor PUZ aprobate pe teritoriul UAT Alba Iulia și consultarea bazei de date referitoare la Monumentele Istorice și la zonele construite protejate de pe teritoriul orașului. De asemenea, populația poate consulta documentațiile de urbanism direct pe această platformă și poate vedea pe o hartă interactivă proiectele supuse procedurii de consultare. Platforma permite consultarea online a restricțiilor generate de anumite rețele tehnico-edilitare (magistrale gaz, transelectrica etc) asupra imobilelor.

  • Nume proiect: SmârdanEco Summer 2022

Categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Primăria comunei Smârdan, Ionel Zlate, Administrator public

Rezumat proiect: SmârdanEco Summer 2022 este un program inovator care își propune să promoveze beneficiile colectării selective a deșeurilor, reciclării și grijei față de mediu în comuna Smârdan, județul Galați. Programul a implicat copiii din comunitate prin organizarea unui concurs în care aceștia, în echipe de trei, au realizat și au încărcat pe o platformă online clipuri originale despre cele trei componente ale programului. Proiectul a stimulat spiritul de colaborare și competitivitate al copiilor, a încurajat utilizarea tehnologiei în scopuri utile și a promovat educația și grija față de mediu. Rezultatele au fost remarcabile, cu o creștere semnificativă a cantității de deșeuri reciclabile colectate și o scădere a cantității de deșeuri municipale. Proiectul poate fi replicat și scalat cu ușurință de orice UAT.

  • Nume proiect: Echipament de scanare a arborilor urbani în vederea stabilirii gradului de sănătate și integritate a acestora

Categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Primaria Municipiului Galati, Cristina ZANFIR, Consilier Compartiment Protecția Mediului

Rezumat proiect: Achiziționarea unui tomograf/scanner cu ultrasunete cu 24 de senzori pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor din municipiul Galați. Echipamentul poate detecta părți în descompunere din interiorul trunchiului, identifica boli ale arborilor și oferi date tehnice cu privire la stabilitatea arborelui și rezistența acestuia la vânt și furtuni. Prin utilizarea acestui echipament se poate prioritiza tăierea copacilor cu risc ridicat și se poate evita tăierea inutilă a celor cu risc scăzut, crescând eficiența analizei non-invazive.

  • Nume proiect: Incurajarea utilizării mașinilor nepoluante prin achiziția și montarea de stații de reîncărcare electrica pe raza Municipiului Galați

Categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Galați, Laurențiu JALBĂ, șef serviciu UTILITATI PUBLICE

Rezumat proiect: Proiectul constă în achiziționarea și instalarea de stații de reîncărcare electrică pentru mașinile electrice în diferite zone ale Municipiului Galați. Până în prezent au fost montate și funcționale 46 de stații cu 86 de puncte de reîncărcare repartizate în diferite zone ale orașului. În plus, peste 180 de noi stații rapide sau lente sunt contractate pentru instalare în următorii ani. Prin aceste stații se încurajează utilizarea mașinilor nepoluante și se contribuie la reducerea poluării în oraș. Prețul de încărcare este stabilit la prețul de cumpărare al energiei electrice plus un cost de 1,5% cheltuieli de mentenanță a instalațiilor, ceea ce duce la un tarif general de 1,02 lei/kw inclusiv tva, unul din cele mai mici tarife ale stațiilor de reincarnare la nivel de țară.

  • Nume proiect: ÁBEL HARGHITA RESORT

Categorie: Smart Economy, Smart Living, Smart Environment

Proiect înscris de: UAT Comuna Ciceu, Jud Harghita – Peter Lukacs, Primar, Abel Harghita Resort

Rezumat proiect: ÁBEL HARGHITA RESORT este primul resort smart din Europa, situat în Comuna Ciceu, Jud Harghita, România. Complexul turistic este determinat de investiții susținute de tehnologii, soluții ecologice și respectarea principiilor dezvoltării durabile. Principiile definitorii ale investiției complexului vizează dezvoltarea turismului ecologic și sustenabil. Complexul oferă o gamă largă de facilități de agrement pentru toate cele patru sezoane și se integrează perfect cu mediul înconjurător. Complexul ia în considerare caracteristicile de mediu, sociale și economice în vederea asigurării unui nivel ridicat de dezvoltare durabilă. Estimările privind forța de muncă angajată sunt pozitive, cu crearea a peste 3.000 de locuri de muncă în unitățile de distribuție, restaurante și servicii. ÁBEL HARGHITA RESORT oferă o experiență turistică unică și susține dezvoltarea durabilă a regiunii și a comunității locale.

  • Nume proiect: ENRICH4ALL – E-goverNment [RI] CHatbot for ALL

Categorie: Smart Citizen, Smart Living, Smart Government

Proiect înscris de: Beia Consult International, Segărceanu Svetlana, Cercetător științific

Rezumat proiect: Acțiunea ENRICH4ALL (E-guverNment [RI] CHAtbot for ALL) propune dezvoltarea și implementarea unui chatbot multilingv pentru e-administrație/e-guvernare. Scopul acestui proiect este de a oferi un asistent virtual disponibil continuu, care poate ajunge instantaneu la un număr mare de oameni indiferent de vârstă, sex, mediul educațional și bariera geografică. Obiectivul principal al Acțiunii ENRICH4ALL este dezvoltarea serviciului „eChat”, care va avea integrat serviciul de Traducere automată eTranslation, astfel încât utilizatorul să poată cere și să primească înapoi cererile în propria limbă maternă. Proiectul utilizează tehnologii inovatoare precum modele de limbaj BERT ajustate, instrumentul de traducere eTranslation între limbile Europene și integrarea eTranslation cu chatbot-ul realizat de firma parteneră SupWiz. Implementarea proiectului va aduce beneficii precum disponibilitatea 24/7, procesarea unui volum mare de cereri, acoperirea unei raze extinse, reducerea costurilor de administrație publică și oferirea de informații precise și actualizate.

  • Nume proiect: IncubCenter

Categorie: Smart Economy;Smart Living;Smart Environment

Proiect înscris de: INCUBCENTER SRL, Gogolak Zsolt – Administrator

Rezumat proiect: INCUBCENTER este un incubator de afaceri sectorial pentru industria construcțiilor, dezvoltat de Grupul Multinvest cu o experiență de peste 25 de ani în diferite domenii ale antreprenoriatului și a industriei construcțiilor. Incubatorul are o infrastructură de peste 6000 m2 și este certificat BREEM, fiind cea mai mare clădire de incubator de afaceri din România și unic în domeniul sectorial al industriei construcțiilor. Acesta oferă servicii de consultanță în antreprenoriat, expertiză tehnică, platformă de educație și sursă de finanțare pentru firmele la început de drum care nu au capacitatea de a gestiona proiecte cu un background tehnic sau tehnologic. În plus, prin colaborarea cu alte centre de profit din cadrul grupului Multinvest, integrează transferul tehnologic, transferul de know-how și tehnologii inovative, iar prin parteneriatele încheiate cu universități și centre de cercetare, va fi o platformă de dezvoltare și asimilare a inovației. În cadrul acestui proiect, s-au identificat patru subcentre de profit care acoperă activitățile de incubare, formare profesională, dezvoltare a afacerilor și investiții în industria construcțiilor.

  • Nume proiect: Sistem ITS de avertizare dinamică a șoferilor în legătura cu prezența pietonilor pe trecerile pentru pietoni nesemaforizate

Categorie: Smart Mobility; Smart Living; Smart Government

Proiect înscris de: Blume Technologies, Robert Olariu – Administrator

Rezumat proiect: Sistemul nostru folosește camere video și algoritmi de inteligență artificială pentru a supraveghea trecerile pentru pietoni nesemaforizate și a detecta prezența și intenția pietonilor. Acesta atrage atenția șoferului prin semnale luminoase către partea de carosabil unde se află pietonul, indiferent de tipul de mașină pe care o conduce. De asemenea, sistemul nostru colectează date de trafic în timp real pentru administratorul drumului și oferă acces la aceste date printr-o platformă web. Sistemul este un 4 în 1, includând și un sistem de iluminat public eficient și modern pentru trecerea pentru pietoni și un sistem de supraveghere care reține înregistrările video. Pe viitor, plănuim să implementăm funcționalitatea de a avertiza pietonii în legătură cu vehiculele care se deplasează cu o viteză foarte mare folosind mijloace audio/vizuale, precum și o funcționalitate de detectare automată a accidentelor și trimiterea fluxului video serviciilor de urgență. Proiectul nostru a primit feedback pozitiv de la mai multe instituții ale statului, inclusiv de la reprezentanții IPJ Timiș, IGPR și CNAIR. Proiectul a fost implementat de 5 săptămâni, iar impactul exact este încă în curs de analiză.

  • Nume proiect: BEESERS – Home Away Platform

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Living

Proiect înscris de: Ana Mihailescu, Head of Marketing and Communication

Rezumat proiect: BEESERS este o platformă de servicii medicale la domiciliu, dezvoltată de un start-up românesc, care oferă persoanelor cu mobilitate redusă acces la tratament medical în confortul propriului cămin. Începută în anul 2021, platforma s-a extins continuu și a ajuns să ofere și servicii de telemedicină, sfaturi medicale prin chat și consultații prin apel video. BEESERS reunește în prezent 150 de medici cu peste 40 de specializări medicale și peste 400 de asistenți medicali, kineto- și fizioterapeuți, psihoterapeuți, consultanți în alăptare și are peste 34.000 de utilizatori activi. Platforma este constituită din aplicații mobile native Android și iOS pentru pacient și medic, interfețe web ale aplicației, precum și module de administrare dedicate specialiștilor medicali și clinicilor partenere. Utilizatorul își poate rezerva serviciul medical când dorește, la adresa unde dorește să fie prestat. Serviciile de telemedicină pot fi accesate de oriunde din lume, pentru vorbitorii de limbă română. BEESERS a avut un impact major în comunitățile care se confruntă cu mobilitate redusă, precum persoanele cu afecțiuni oncologice, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, persoanele din comunități fără medici și persoanele singure.

  • Nume proiect: Sisteme inteligente pentru transportul public ieșean

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Living

Proiect înscris de: Compania de Transport Public Iași, Andreea Luca, Specialist Relații Publice

Rezumat proiect: Compania de Transport Public Iași a introdus componente smart în transportul public local încă din 2018, începând cu o aplicație mobilă pentru achiziționarea de bilete și abonamente și extinzând ulterior opțiunile de plată prin intermediul POS-urilor amplasate în vehicule, a rețelei automate de plată a titlurilor de călătorie în stații și a punctelor de vânzare proprii. Operatorul de transport oferă acum șase metode de achiziționare a titlurilor de călătorie și a extins serviciile în localitățile limitrofe. Pentru a îmbunătăți experiența călătorilor, CTP Iași a dezvoltat și implementat o platformă electronică pentru gestionarea titlurilor de călătorie destinate elevilor și studenților, oferă călătorilor conexiune gratuită la internet WiFi în fiecare mijloc de transport public și a pus la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații un server open data care oferă în mod gratuit, în timp real, coordonatele GPS ale autobuzelor și tramvaielor aflate pe trasee. În plus, instituția a implementat un sistem de supraveghere video cu 44 de camere instalate în puncte critice din oraș și a lansat aplicația Tranzy, care informează în timp real când vine următorul autobuz sau tramvai și care este cea mai apropiată staţie. Aceste proiecte au avut un impact major în comunitate, nivelul de satisfacție al călătorilor și numărul acestora fiind în creștere de la an la an, inclusiv datorită deschiderii către comunicarea online.

  • Nume proiect: Detectarea pierderilor de apă folosind tehnologia Zonescan NB-IoT

Categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Klarwin, Alexandra Fodor, Marketing & Communications

Rezumat proiect: Klarwin a implementat un proiect inovator în parteneriat cu Aquaserv Târgu Mureș, având ca obiectiv monitorizarea și identificarea pierderilor de apă din rețelele de distribuție ale orașului. Folosind tehnologia Zonescan NB-IoT de la Gutermann, proiectul a implicat instalarea a 20 de senzori într-un segment de rețea de 4,5 km, astfel identificându-se șase pierderi ascunse. Prin aplicația smart Zonescan NET, se monitorizează senzorii, iar identificarea exactă și imediată a locurilor de pierdere a fost confirmată ulterior în teren. În urma remedierii problemelor, s-au prevenit pierderi de peste 100.000 mc apă/an, estimându-se că au fost economisiți cel puțin 120.000 de euro/an. Sistemele sunt personalizabile în funcție de solicitările companiilor de apă și pot fi folosite pentru creșterea calității apei, optimizarea serviciilor și protejarea mediului.

  • Nume proiect: Keyvolute digital transformations smart city solutions

Categorie: Digital transformations smart city solutions

Proiect înscris de: Yilmaz Ramazan, Keyvolute

Rezumat proiect: Keyvolute este un proiect nou și unic în România care oferă soluții de transformare digitală pentru orașele inteligente. Aceste soluții se bazează pe tehnologii avansate și abordează multiple domenii, de la mobilitate și economie până la cetățenie și guvernare inteligentă, precum și mediul înconjurător. Keyvolute a avut deja succes în alte țări, cum ar fi Dubai, Istanbul și Brazilia.

  • Nume proiect: SPERO – Tehnologii spațiale în managementul dezastrelor și crizelor majore, manifestate la nivel local, național și regional

Categorie: Smart Citizen; Smart Living; Smart Environment

Proiect înscris de: Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, Florin Pop – Cercetător Științific, Gradul I

Rezumat proiect: Proiectul SPERO al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, coordonat de Florin Pop, este dedicat creării unei platforme suport de management al situațiilor de urgență generate de dezastre naturale, accidente industriale, situații de criză umanitară sau fenomene extreme atmosferice și spațiale. Platforma se concentrează pe realizarea unei baze de date geo-spațiale complexe, a instrumentelor de vizualizare, procesare și analiză a acestora, inventarierea zonelor de risc și a mijloacelor necesare pentru managementul dezastrelor și crizelor majore, precum și facilitarea accesului la aceste resurse pentru structurile cu atribuții în prevenirea crizelor majore și intervenția la dezastre. Proiectul oferă posibilități de instruire prin componenta deschisă și include crearea de modele de aplicații reproductibile, cum ar fi modelele de aplicații mobile disponibile pentru autorități și cetățeni, supraveghere in-situ folosind UAS cu detecția de obiecte și persoane în timp real, alertare incidente integrate cu servicii satelitare, precum și modelul de orchestrare și guvernanță bazate pe mașini virtuale și containere.

  • Nume proiect: “Palatul Gheorghiu” – Renovare integrată – Reabilitare imobil situat în Galați str. Domnească nr. 24

Categoria: Smart Living

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Galați, Paula-Emanuela BUHOSU, Șef Birou Elaborare și Implementare Proiecte de Dezvoltare

Rezumat proiect: Primăria Municipiului Galați implementează contractul de finanțare nr. C5-B1-1883 pentru renovare integrată și reabilitare a clădirii “Palatul Gheorghiu” situată pe strada Domnească nr. 24. Proiectul include consolidarea seismică, reabilitarea termică, instalarea sistemelor alternative de producere a energiei electrice și/sau termice, modernizarea sistemelor tehnice ale clădirii și alte lucrări conexe. Printre tehnologiile inovatoare prevăzute în proiect se numără instalarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și sisteme inteligente de umbrire pentru anotimpul cald. Implementarea acestor tehnologii va duce la reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire, la reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2, la reducerea gazelor cu efect de seră și va respecta principiul “Do No Significant Harm (DNSH)”. De asemenea, renovarea clădirii va permite ca aceasta să intre în circuitul cultural ca obiectiv de patrimoniu.

  • Nume proiect: Achiziții mijloace de transport nepoluante

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Living

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Galați – Paula-Emanuela BUHOSU – Șef Birou Elaborare și Implementare Proiecte de Dezvoltare

Rezumat proiect: Primăria Municipiului Galați a depus mai multe proiecte în cadrul Componentei 10 a PNRR, Investiția I 1.1, pentru înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public prin achiziția de vehicule nepoluante. Proiectele includ achiziția a 20 de autobuze electrice de 12 metri și un microbuz în prima rundă, iar în a doua rundă, achiziția a 10 tramvaie de 18 metri, 22 autobuze electrice de 10 metri și 17 microbuze nepoluante. Obiectivul specific al proiectelor este reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Galați prin investiţii bazate pe Strategia de Dezvoltare și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului. Prin achiziţia de mijloace de transport nepoluante, performante din punct de vedere energetic, se urmărește atragerea cetăţenilor municipiului Galați să renunţe la deplasările pe distanţe scurte cu autoturismele personale.

Proiect: Achiziția mijloace de transport nepoluante are ca obiectiv general creşterea competitivităţii economice și îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale și regionale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condiţiilor infrastructurale și a serviciilor care să asigure o dezvoltare sustenabilă a regiunii, capabile să gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potenţialul lor de inovare și de asimilare a progresului tehnologic. Efectul pozitiv previzionat prin realizarea obiectivului de investiții este legat de reducerea consumului de energie primară și emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea calității aerului, reducerea gazelor cu efect de seră și efectele pozitive asupra mediului. Achiziția autobuzelor electrice va permite un cost de transport redus și din perspectiva dezvoltării unui parc fotovoltaic.

  • Nume proiect: PIMEO AI

Categorie: Smart Environment

Proiect înscris de: Beia Consult International, Pasat Adrian

Rezumat proiect: Presiunile antropice asupra ecosistemelor fragile au consecințe majore de mediu pe termen lung, însă evaluarea și reducerea lor sunt dificile din cauza lipsei de date adecvate de măsurare in-situ. Vehiculul acvatic fără pilot PIMEO AI poate realiza analize complexe ale calității apei în medii sensibile de estuar, urbane și costiere, inclusiv microbiologice și monitorizarea nutrienților, datorită caracteristicilor sale. În plus, platforma cloud asociată permite stocarea, procesarea, analiza și vizualizarea datelor colectate. Consortiul PIMEO AI intenționează să dezvolte soluția către un produs comercial care să fie personalizat pentru diferiții actori din domeniul protecției mediului din țară și străinătate. Au fost organizate două seminarii cu potențiali beneficiari pentru identificarea intereselor privind monitorizarea calității apei în zona Deltei Dunării și a Mării Negre, la care au participat reprezentanți din diverse instituții.

  • Nume proiect: Platforma Smart City City Health

Categorie: Smart Citizen;Smart Living;Smart Government

Proiect înscris de: S.C. LIFE IS HARD S.A. – GORON ANCA – SMART CITY EXPERT

Rezumat proiect: Platforma City Health reprezintă un ecosistem inteligent de soluții conectate, configurabile pentru fiecare nevoie urbană. Aceasta este o platformă de e-administrare, care permite cetățenilor să raporteze și să obțină notificări cu privire la problemele din interiorul orașului. Aplicația mobilă permite cetățenilor să raporteze activ problemele și să depună sugestii de proiecte pentru comunitate. Primăriile au acces în timp real la rapoarte și statistici cu privire la problemele raportate, zonele cu probleme și gradul de soluționare al acestora. Platforma City Health este implementată și promovată activ în peste 20 de localități din România și a fost în faza de testare pilot în Brazilia. Proiectul a fost recunoscut la nivel național și internațional, fiind selectat Best Smart City Solution în cadrul Central European Startup Awards și Best Public Sector ur Utility Solution în cadrul Galei European IT&Software Excellence Awards la Londra. Soluția a permis soluționarea cu eficacitate a peste 30.000 de sesizări în cele peste 40 de localități unde a fost adoptată. Aplicația mobilă este folosită activ de peste 30.000 de utilizatori și se extinde zilnic.

  • Nume proiect: Coding the Curbs: Bookable Loading Zones

Categorie: Smart Mobility; Smart Economy; Smart Environment

Proiect înscris de: Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti, Octavian Aron, Director general adjunct, Direcția Dezvoltare Locală, Digitalizare, Proiecte cu Fonduri Externe

Rezumat proiect: Proiectul își propune să dezvolte o platformă IT inovatoare pentru planificarea logisticii în zonele de aprovizionare a spațiilor comerciale, cu scopul de a reduce traficul și poluarea la nivel local prin accesul restricționat, rezervarea de spații/timp și “plată per utilizare”. Implementarea va fi realizată într-o zonă comercială (piață) selectată de către Sectorul 6 al Municipiului București. Prin dezvoltarea și utilizarea acestei aplicații informative, proiectul va contribui la o mai bună planificare a timpilor de livrare și descărcare a mărfurilor de către transportatori, fluidizarea traficului în zona comercială vizată de proiect, îmbunătățirea eficienței economice a companiilor care desfășoară activități în spațiul comercial, cât și creșterea calității vieții cetățenilor prin reducerea disconfortului creat cetățenilor anterior implementării proiectului. În plus, rezultatele proiectului vor putea fi extinse la nivelul altor spații comerciale de pe teritoriul Sectorului 6, cât și de pe teritoriul altor localități din România și alte state membre UE. Bugetul total al proiectului este de 46.050 EURO, din care cofinanțarea este în valoare de 9.210 EURO, iar perioada de implementare este de 12 luni, începând cu data de 01.01.2023 până la data de 31.12.2023.

  • Nume proiect: Implementare sistem bike-sharing în Municipiul Piatra Neamț

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Sorin Potolea, Administrator public al orașului Piatra-Neamț

Rezumat proiect: Proiectul vizează implementarea unui sistem de bike-sharing în Municipiul Piatra-Neamț, prin montarea a 22 de stații de închiriere și 10 automate de eliberare și încărcare a cardurilor de închiriere. Proiectul se va finaliza până la sfârșitul lunii august 2023, fiind finanțat prin Prgramul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4. Sistemul de bike-sharing va fi complet autonom, bicicletele vor fi echipate cu componente de ultimă generație și va fi completat de cei 5 km de piste pentru bicicliști aflate în execuție. Accesul la sistem se va face atât cu cardul RFID, cât și cu aplicația mobilă, pentru a deservi orice categorie de vârstă sau preferințe de utilizare. Totul se va întâmpla în regim self-service, electronic și va exista și o linie de call-center pentru informarea și asistența călătorilor. Scopul proiectului este de a oferi pietrenilor, dar și turiștilor, o alternativă de transport sănătoasă și mai puțin poluantă, reducând traficul rutier și emisiile de gaze cu efect de seră cu 1025 tone pe an. Proiectul se află în faza de implementare, fiind montate deja 10 stații de închiriere din cele 22.

  • Nume proiect: Digitalizarea completa a datelor despre fondul locativ asigurat impotriva dezastrelor – asigurarea obligatorie

Categorie: Smart Economy;Smart Living;Smart Government

Proiect înscris de: Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) SA, Cosmin Tudor, Director Dezvoltare

Rezumat proiect: Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a digitalizat procesul de transmitere a datelor despre fondul locativ asigurat impotriva dezastrelor, conform Legii 260/2008. Prin intermediul unei aplicații web moderne, primăriile au acces instantaneu la baza de date cu fondul locativ asigurat de care răspund, cu ajutorul unor credențiale de acces, prin accesarea secțiunii “Primarii” de pe site-ul www.paidromania.ro. Proiectul are un impact la nivel național, asupra tuturor primăriilor de municipii, orașe sau comune, un total de peste 3 mii de UAT-uri. Implementarea proiectului are ca scop creșterea gradului de cuprindere în asigurare a fondului locativ, prin instiințarea proprietarilor de locuințe neasigurate despre obligația legală și, ulterior, luarea de măsuri corective care să crească reziliența comunității. Până la data curentă, proiectul are înregistrați peste 6 mii de utilizatori reprezentanți ai UAT-urilor la nivel național.

  • Nume proiect: Sisteme inteligente pentru transportul public ieșean

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Living

Proiect înscris de: Compania de Transport Public Iași (CTP Iași) – Andreea Luca, Specialist Relații Publice

Rezumat proiect: Compania de Transport Public Iași a implementat, începând cu anul 2018, componente smart în transportul public local, pentru a îmbunătăți experiența și accesul călătorilor în legătură cu acest serviciu. Astfel, CTP Iași a fost primul operator de transport din România care a utilizat o aplicație mobilă pentru achiziționarea de titluri de călătorie, prin promovarea alternativei de plată 24pay, care permite achiziționarea de bilete direct din mijloacele de transport public, prin intermediul POS-urilor amplasate în fiecare vehicul și prin intermediul automate de plată CTP Iași sau ale partenerului comercial. În plus, CTP Iași a lansat aplicația Tranzy, care informează călătorii în timp real cu privire la orare și stațiile de îmbarcare, precum și o platformă electronică pentru gestionarea titlurilor de călătorie destinate elevilor și studenților. Pentru a gestiona eficient mijloacele de transport public aflate pe trasee, în funcție de condițiile de trafic, CTP Iași a implementat și un sistem de supraveghere video cu 44 de camere instalate în puncte critice din oraș. Toate aceste proiecte au avut un impact major în comunitate, nivelul de satisfacție al călătorilor și numărul călătorilor în sine fiind în creștere de la an la an. Numărul călătorilor a crescut din 2018 în 2019 cu 0,75%, iar în 2022, numărul utilizatorilor a fost mai mare decât cel înregistrat înainte de debutul pandemiei. Toate proiectele derulate se dovedesc a fi modele de bună practică inclusiv pentru CTP Iași, care și-a extins serviciile în localitățile limitrofe, părți ale Zonei Metropolitane, și pentru care este necesară implementarea acelorași servicii, la o scară diferită.

  • Nume proiect: YOOH

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Environment

Proiect înscris de: ATDS INTERNATIONAL SYSTEMS SRL, Bogdan Vicol, Director General

Rezumat proiect: Proiectul YOOH cuprinde mai multe ramuri care folosesc tehnologii noi dezvoltate de la 0 pentru a îmbunătăți mobilitatea, comunicarea între autoritățile locale și cetățeni și informarea acestora cu privire la problemele de mediu. Prima ramură a proiectului este o platformă pentru autoritățile locale, care utilizează ecrane mobile LED montate pe mașinile de ridesharing pentru a comunica cu cetățenii în timp real. A doua ramură furnizează date despre trafic și mobilitate la nivel local, pentru a dezvolta strategii pentru transportul în comun. A treia ramură oferă informații utile cetățenilor, precum vremea și nivelul de poluare. Toate acestea sunt integrate în soluția YOOH, care are un impact pozitiv asupra mediului, mobilității și interacțiunii dintre cetățeni și autoritățile locale.

  • Nume proiect: SMART 6 – Planificare Strategică pentru Transformare Digitală și Energie Verde

Categorie: Fonduri Europene

Proiect înscris de: Octavian Aron, Director general adjunct, Direcția Generală Dezvoltare Locală, Digitalizare, Proiecte cu Fonduri Externe, Sectorul 6 al Municipiului București

Rezumat proiect: Proiectul SMART 6 își propune să întărească procesul de planificare strategică transparentă și participativă, de accelerare a tranziției verzi și de digitalizare a serviciilor publice la nivelul Sectorului 6 al Municipiului București. Proiectul urmărește elaborarea participativă a documentelor strategice locale în domeniul transformării digitale și al energiei durabile, retro-digitalizarea arhivei instituționale și îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor personalului primăriei în domeniul planificării strategice, al digitalizării și al energiei verzi. Obiectivele proiectului includ crearea unui mecanism de planificare strategică participativă/ consultativă, elaborarea și aprobarea la nivelul Sectorului 6 a Strategiilor locale pentru Transformare Digitală și Energie Verde, implementarea de proceduri simplificate pentru reducerea birocrației pentru cetățeni la nivel local și îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților personalului din autoritățile și instituțiile publice locale în domeniile planificării strategice, digitalizării și energiei verzi. Proiectul include și o componentă de schimb de experiență și bune practici cu alte autorități locale de la nivel național și dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și are o valoare totală de 3.653.288 lei, din care 3.580.222 lei reprezintă valoarea cofinanțării Uniunii Europene. Impactul proiectului este reprezentat de creșterea nivelului de dezvoltare locală axată pe digitalizare și energie verde și a calității vieții cetățenilor, contribuind semnificativ la un nivel crescut de coerență, transparență și implicare directă a comunității în procesul de planificare strategică locală în 2 domenii de maxim interes pentru cetățenii Sectorului 6: digitalizare și energie durabilă. Cluster-ul de inovare va fi implicat în mod sustenabil în procesul de implementare a direcțiilor strategice din cele 2 domenii și inclusiv în dezvoltarea, implementarea și monitorizarea unora dintre proiectele incluse în listele de proiecte prioritare anexate celor 2 documente strategice.

  • Nume proiect: Cunoștințe Integrate pentru Cartierele aflate în Tranziție Energetică Conduse de Comunități Incluzive (Acronim: KINETIC)

Categorie: Smart Citizen; Smart Living; Smart Environment

Proiect înscris de: Octavian Aron, Director general adjunct, Direcția Dezvoltare Locală, Digitalizare, Proiecte cu Fonduri Externe, Sectorul 6 al Municipiului București

Rezumat proiect: Proiectul KINETIC este derulat în parteneriat cu Urbasofia, ĘURAC Research, institutul ISOCARP, Universitatea Aalborg, Universitatea din Palermo, Consiliul National de Cercetare din Italia și trei orașe demo (Copenhaga, Parma și București Sector 6). Proiectul are ca scop depășirea provocărilor existente pentru transformarea unei zone demo în PED (Positive Energy Districts) printr-o abordare integrată și participativă, inclusiv și multidisciplinară. În cadrul proiectului, se va implementa un studiu inovator de fezabilitate PED, se va adapta soluțiile energetice de ultimă generație la contextele locale și se vor ghida activitățile legate de energie și investiții planificate relevante. Sectorul 6 participă în proiect cu Zona demo – cartierul Drumul Taberei – unde comunitatea, împreună cu specialiștii și cu autoritățile vor dezvolta și asuma o viziune comună. Proiectul va utiliza cele mai noi tehnologii în domeniul eficienței energetice și cele mai noi platforme multimedia pentru consultare și transmitere feedback. Scopul urmărit este reprezentat de depășirea barierelor dintre industrie, factorii de decizie, utilizatorii/comunitatea și mediul urban, precum și abordarea conceptului de Cartiere Pozitive Energetic într-un mod participativ, inclusiv și multidisciplinar. Comunitatea nu este doar beneficiara a studiilor și soluțiilor propuse în cadrul conceptului de transformare PED, ci este parte a dezvoltării și integrării în conceptul de comunitate energetică, asigurându-și și asumându-și proprietatea măsurilor de acțiune energetică. Acțiunile energetice colective și conduse de cetățeni sprijină tranziția energetică către o economie verde, unde comunitatea este pe primul loc. Practicile și soluțiile dezvoltate pot fi replicate în contexte similare. Bugetul Sectorului 6 este de 241.070 lei (aprox. 49.043 euro), iar bugetul total al proiectului este de 1.113.270 lei (aprox. 226.500 euro). Termenul de implementare este 22.09.2022 – 22.09.2025 (36 luni).

  • Nume proiect: SVAP2025

Categorie: Smart Governance

Proiect înscris de: Daniela Banuta de la SIMAVI

Rezumat proiect: Proiectul SVAP2025 implementat la Consiliul Județean Prahova este un sistem informatic integrat destinat digitalizării administrației publice din România. Acesta are componente economice și de resurse umane și poate fi replicat la orice instituție publică din țară. Sistemul SVAP2025 este modern, scalabil și portabil pe diverse platforme hardware, fiind implementat în cloud la CJ Prahova. Printre beneficiile sale se numără accesul rapid și sigur la date, eficiența crescută a muncii funcționarilor publici, eliminarea erorii umane și tranziția efectivă către dezideratul unei administrații cu zero hârtii.

  • Nume proiect: Stații de reîncărcare vehicule electrice în cartierele municipiului Brasov, conectate la sistemul de iluminat public

Categorie: Smart Mobility;Smart Living;Smart Environment

Proiect înscris de: Primaria Municipiului Brasov, Gabriela Vlad, Director executiv, Directia Tehnologii Informationale si Servicii Electronice

Rezumat proiect: Proiectul “Primăria Brasov mereu aproape – Stații de reîncărcare vehicule electrice în parcarea din cartierul tău!” este un proiect inovativ ce utilizează concepte și tehnologii inovatoare pentru a crea o rețea de stații de încărcare pentru vehicule electrice în municipiul Brasov, conectate la sistemul de iluminat public. Proiectul are o abordare multidimensională, incluzând atât stații cu încărcare rapidă (50-100kW) amplasate pe arterele principale ale orașului, cât și o rețea de stații de tip „mesh”, cu mai multe noduri, adică puncte de încărcare cu putere normală (22 kW AC), pentru a extinde acoperirea și a ajunge la obiectivul de a avea stații de încărcare în parcarea din cartierul tău, aproape de locuința ta! O stație de încărcare cu putere normală (22kW) reprezintă cel mult 20% din costul unui stații rapide (50/100 kW) și poate fi alimentată din sistemul de iluminat public al orașului, ceea ce face ca proiectul să fie și foarte rentabil. De asemenea, avantajele includ ușurința instalării, monitorizarea consumului și aplicarea de politici de acces/limitare racordare. Proiectul este amplasat de către municipalitate acolo unde este identificată nevoia, cu o analiză fundamentată, și nu în locații alese întâmplător doar pentru a atinge un număr de amplasamente sau pentru că există posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile. Acest proiect demonstrează angajamentul Primăriei Municipiului Brasov în dezvoltarea unui oraș inteligent și a unei comunități inteligente, cu servicii publice inovative și inteligente.

  • Nume proiect: Atria Urban Resort

Categorie: Dezvoltare imobiliară

Proiect înscris de: Cityring Development, Liria Themo (Marketing Manager)

Rezumat proiect: Atria Urban Resort este un concept ambitios de dezvoltare imobiliara, propunand construirea unui cartier uniform, aerisit si bine sistematizat, care sa ofere locuitorilor o desprindere din densitatea si agitatia orasului fara a parasi mediul urban al Capitalei. Cu un masterplan executat de specialistii din Anglia, JTP London, proiectul este multi-fazat si conectat la utilitatile orasului, cuprinzand 558 de apartamente si sase spatii comerciale la parterul blocurilor. Atria Urban Resort se adreseaza unui segment de piata cu venituri medii si implementeaza tehnologii de ultima generatie pentru a putea livra apartamente cu costuri accesibile, avand un regim de inaltime predominant P+4 cu lifturi si spatii comerciale la parter. Atria Urban Resort este un „Alt fel de Bucuresti” care aduce intimitate, confort si siguranta locuitorilor, iar prin plantarea arborilor inalti, se creeaza un ecosistem prin jocuri topografice si folosind plante spontane si indigene, oferind astfel un aer curat si o calitate superioara a vietii.

  • Nume proiect: Ecosistem Smart City NEOS

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Urbioled SRL, Gabriel Adumitroaei, Director TEQ

Rezumat proiect: Ecosistemul Smart City NEOS are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din comunitățile din România prin integrarea tehnologiei în infrastructura urbană. Proiectul urmărește reducerea numărului de accidente rutiere, a riscului de infracțiuni în timpul nopții, a consumului de energie electrică și a emisiilor de gaze cu efect de seră. În același timp, proiectul are ca scop creșterea ariei de acoperire și a calității serviciilor publice locale, recuperarea decalajelor dintre mediile rural și urban prin componenta de Smart Village, creșterea gradului de acces la internet în comunitățile locale și integrarea multiplă a componentelor Smart City într-o singură platformă de administrare. De asemenea, proiectul include și două invenții în curs de brevetare care pot contribui la îmbunătățirea eficienței și a calității serviciilor urbane.

  • Nume proiect: SEED Samsung Ecosystem for Education Development

Categorie: Smart Citizen

Proiect înscris de: Samsung Electronics Romania, Marius Vasile, Business Development Manager

Rezumat proiect: SEED Samsung Ecosystem for Education Development este un program lansat de Samsung Romania in ianuarie 2022, avand ca obiectiv crearea unui ecosistem educațional modern, care să ofere copiilor și tinerilor acces la cele mai noi tehnologii Samsung, dar și să sprijine formarea cadrelor didactice in vederea dezvoltarii competențelor digitale. Programul are trei piloni principali: Parteneriate strategice cu ONG-uri și lideri EDTECH, Centre tehnologice educaționale și Profesori reformatori ai educației. Cele patru centre educaționale din cadrul proiectului, deschise în București, Timișoara, Bacău și Oradea, sunt dotate cu cele mai noi tehnologii Samsung, inclusiv cu soluții pentru predare la distanță, și sunt utilizate de ambasadorii pentru educație pentru a instrui echipe de profesori la nivel local în noi metode de pedagogie care integrează competențele digitale. Programul SEED facilitează nu doar dotarea cu tehnologie a unor săli de clasă, ci procesul de transformare a modului de predare-învățare, contribuind astfel la crearea de comunități educaționale inovative.

  • Nume proiect: Restart Energy Instal SRL – Safety First

Categorie: –

Proiect înscris de: Cristina Mavrodin, Manager General

Rezumat proiect: Restart Energy Instal SRL a creat proiectul “Safety First” care este un sistem integrat de mentenanță a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, disponibil 24 de ore din 24. Scopul principal al proiectului este de a asigura siguranța cetățenilor și de a reduce timpul de întrerupere a furnizării de gaze naturale. Sistemul oferă o soluție rapidă și eficientă pentru identificarea și remedierea problemelor legate de instalațiile de gaz, prin intermediul unei echipe de profesioniști specializați și a unui proces de monitorizare continuă.

  • Nume proiect: Sistem ITS integrat Smart & Green Mobility pentru regiunea București-Ilfov – Informarea călătorilor în stațiile de transport public

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, Suditu Geanina, Director Dezvoltare

Rezumat proiect: Proiectul “Sistem ITS integrat Smart & Green Mobility pentru regiunea București-Ilfov – Informarea călătorilor în stațiile de transport public” are ca obiectiv general digitalizarea serviciilor de informare a călătorilor în stații pentru a crește atractivitatea transportului public prin integrarea și interoperabilitatea la nivelul sistemului de transport public, reducerea emisiilor de transport și îmbunătățirea calității serviciilor oferite. Investiția prevede modernizarea sistemului public de transport prin instalarea de echipamente care să afișeze informații în timp real, atât vizual cât și audio, în 1.615 de stații strategice de transport public, creând o identitate vizuală uniformă pentru toate stațiile de transport public. Proiectul contribuie la realizarea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să promoveze dezvoltarea economică, socială și teritorială a regiunii București Ilfov.

  • Nume proiect: Modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă (Managementul Traficului București-Ilfov) și prioritizarea vehiculelor de transport public

Categorie: Smart Mobility; Smart Environment

Proiect înscris de: Asociatia de Dezvoltare intercomunitara pentru transport public Bucuresti-Ilfov

Rezumat proiect: Proiectul propus urmărește creșterea siguranței rutiere, fluidizarea traficului și reducerea poluării prin realizarea unui Sistem Integrat de Management al traficului la nivel Metropolitan pentru toate intersecțiile semaforizate din București-Ilfov și realizarea unui Centru Integrat modern de management al traficului. Proiectul propune modernizarea și integrarea în sistemul existent de managementul traficului a intersecțiilor aferente unui număr de 5 axe principale de circulație (coridoare) de pe teritoriul Municipiului București, intervenții asupra unui număr de aproximativ 85 de intersecții dintre care 48 integrate în BTMS, 28 intersecții care funcționează în regim local și 9 intersecții nesemaforizate. Proiectul va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea timpului de deplasare în oraș, creșterea siguranței rutiere prin reducerea numărului de accidente, reducerea ratei infracționalității rutiere din zona de acțiune, realizarea unui confort pentru participanții la trafic, îmbunătărirea calității și eficienței serviciului de transport public prin prioritizarea vehiculelor în intersecții și creșterea calității aerului din municipiu prin reducerea emisiilor de noxe. Valoarea totala a proiectului finanțată este de 67.367.149,50 lei, prima etapă (valoare cu TVA).

  • Nume proiect: Digitalizarea în sfera BIO

Categorie: Nu este specificat

Proiect înscris de: BIOCRISTAL CLEAN SRL, Iustinian Gusa (Administrator)

Rezumat proiect: Proiectul propune digitalizarea activităților din sfera BIO prin dezvoltarea și implementarea de soluții IT specifice, astfel încât să se optimizeze procesele și să se reducă costurile. În prezent, proiectul se află în faza de concept și nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la obiectivele specifice, beneficiile sau costurile implicate.

  • Nume proiect: Centrul Național de Competențe și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic

Categorie: Smart Economy; Smart Citizen; Smart Living

Proiect înscris de: Universitatea Politehnica din Bucuresti – Razvan Craciunescu, Conferentiar Universitar

Rezumat proiect: Orașele sunt responsabile pentru 65% din consumul global de energie și produc 70% din emisiile de dioxid de carbon. Universitatea Politehnica din Bucuresti caută soluții pentru un viitor sustenabil prin dezvoltarea Centrului Național de Competențe pentru Orașele Inteligente ale viitorului, Neutre Climatic. Centrul de excelență derulează cinci proiecte componente de cercetare-dezvoltare-inovare pe direcțiile: (1) Sisteme de guvernanță pentru orașe inteligente neutre climatic, (2) Energie sustenabilă și mediul înconjurător, (3) Clădiri inteligente și sustenabile, (4) Infrastructură și mecanisme de mobilitate inteligentă pentru neutralitatea climatică, (5) Smart Campus. Se vor dezvolta soluții inteligente utilizând tehnologii precum inteligența artificială, Big Data sau 5G într-un sistem de tipul digital twin. Pilotarea și testarea soluțiilor se vor face în mediul real, într-un Smart Campus al Universității Politehnica din București și la nivelul tuturor partenerilor din București, Cluj-Napoca, Suceava, Iași, Baia Mare. Proiectul a început în ianuarie 2023, iar rezultatele concrete încă nu sunt disponibile.

  • Nume proiect: Aplicație online de gestionare a petițiilor referitoare la transportul public de călători din regiunea București-Ilfov

Categorie: Smart Mobility; Smart Government

Proiect înscris de: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov, reprezentată de Ghelan Cătălina, Șef Serviciu Comunicare și Marketing

Rezumat proiect: Aplicația online de gestionare a petițiilor referitoare la transportul public de călători din regiunea București-Ilfov a fost creată pentru a centraliza toate petițiile cu privire la acest domeniu înregistrate de către TPBI, UAT membre TPBI și operatorii regionali aflați în relație contractuală cu TPBI. Aceasta a fost dezvoltată intern de către angajații TPBI și a fost lansată în februarie 2022. Obiectivul principal a fost creșterea transparenței, dar, în același timp, au fost simplificate și procedurile interne, astfel încât să fie redus consumul de hârtie. Prin intermediul acestei platforme, petiționarii pot verifica cu ușurință status-ul petiției transmise și răspunsul la reclamația lor. În plus, oricine poate vedea pe site-ul tpbi.ro o listă cu toate reclamațiile înregistrate și răspunsurile transmise. Utilizarea acestei aplicații a condus la creșterea notorietății și încrederii populației în instituție, creșterea transparenței cu privire la problemele identificate de călători și luarea deciziilor mult mai rapid pentru optimizarea serviciului oferit.

  • Nume proiect: Heymedica

Categorie: Smart Citizen; Smart Government

Proiect înscris de: Simion Constantin, CEO Heymedica

Rezumat proiect: Heymedica oferă într-o singură platformă digitalizată întregul sistem medical din România la nivel de sat, oferind suport gratuit cetățenilor și furnizorilor medicali din arealul administrativ pentru a accesa mai ușor serviciile de sănătate și administratiei publice locale, rapoarte referitoare la starea sănătății și modul în care funcționează ecosistemul medical. Proiectul utilizează tehnologii AI (search bazat pe inteligență artificială), blockchain (pentru transferul datelor), AWS (servere și roboți de multiplicare AWS) și algoritmi de analiză proprii. Cu peste 100.000 de căutări în întreaga României în motorul de căutare, Heymedica este disponibil online în special în București, Timișoara și Cluj, dar poate fi accesat oriunde în România. Cetățenii pot testa acum platforma Heymedica.com pe telefonul lor.

  • Nume proiect: Heymedica.com

Categorie: Smart Living; Smart Government

Proiect înscris de: Simion Constantin, CEO

Rezumat proiect: Heymedica.com este o platformă de îngrijire medicală ce face parte din proiectul Smart Health City. Platforma utilizează tehnologii de inteligență artificială, recunoaștere vocală și un motor de căutare propriu pentru a conecta pacienții cu furnizorii de servicii medicale din România, Europa, Turcia și SUA.

Platforma oferă informații despre serviciile medicale disponibile, conectând pacienții cu furnizorii de servicii medicale și oferind o mai bună cunoaștere a acestora în ceea ce privește experiența, prețurile și serviciile oferite.

Proiectul își propune să îmbunătățească conectivitatea în domeniul sănătății, pentru a oferi acces la informații și servicii medicale de calitate pentru toți pacienții. Prin intermediul utilizării inteligenței artificiale, a recunoașterii vocale și a unui motor de căutare propriu, Heymedica.com urmărește să facă procesul de îngrijire medicală mai ușor și mai eficient pentru toți utilizatorii săi.

  • Nume proiect: Imber

Categorie: Smart Mobility; Smart Citizen; Smart Environment

Proiect înscris de: Silviu Alexandru Mihaila, CEO Imber

Rezumat proiect: Imber este un proiect care vizează revoluționarea pieței de imobiliare prin intermediul tehnologiei și a mobilității inteligente. Prin intermediul aplicației Imber, utilizatorii pot găsi rapid proprietăți imobiliare care se potrivesc nevoilor lor prin utilizarea inteligenței artificiale ca “Property Finder”. Aplicația are ca scop eficientizarea și transparentizarea pieței imobiliare, aducând beneficii atât cetățenilor cât și mediului înconjurător. Proiectul se află în faza de dezvoltare și se va utiliza inteligența artificială, recunoașterea vocală și motoarele de căutare dezvoltate intern.

  • Nume proiect: Urbaniqe Romania

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Emprovia Zrt. / Urbaniqe, Levente Tóth, Fondator & CEO

Rezumat proiect: Urbaniqe Romania este o aplicație mobilă revoluționară de gestionare a flotei de vehicule, concepută pentru afacerile mici și mijlocii din România, cu o opțiune de încercare gratuită încorporată. Ajută clienții B2B să:

(1) economisească la combustibil și întreținerea mașinilor prin transparentizarea utilizării vehiculelor și a alimentării cu combustibil pentru proprietarii de afaceri

(2) reducă amprenta de carbon prin îmbunătățirea stilului de conducere al șoferilor și

(3) să compenseze în cele din urmă întreaga amprentă de carbon a flotelor de vehicule corporative prin achiziționarea de credite de carbon (UE ETS), astfel încât Urbaniqe să elibereze un certificat transparent de compensare a carbonului (certificatele de compensare a carbonului vor fi disponibile în România din mai 2023).

Există trei inovații tehnologice și de afaceri care fac Urbaniqe special:

(1) Monitorizarea mobilă: inovația de bază a Urbaniqe care permite telefoanelor inteligente ale șoferilor să joace rolul unității profesionale de monitorizare și face unitățile de monitorizare la bord învechite. Aplicația rulează ca o sarcină de fundal și începe/întrerupe automat monitorizarea dacă se recunoaște mișcarea vehiculului, utilizatorii nu trebuie să înceapă/întrerupă monitorizarea. Acest lucru face din Urbaniqe o soluție reală BYOD fără investiție necesară.

(2) Învățare automată: capacitățile AI încorporate pentru a prezice consumul mediu de combustibil, emisiile de CO2 și stilul de conducere fără instalarea unor dispozitive la bord. Predicția AI se bazează numai pe datele de telematică furnizate de telefoanele inteligente ale șoferilor, îmbogățirea datelor de furnizorul de hărți (Here Technologies) și specificul mașinii (Jato Dynamics).

(3) Compensarea amprentei de carbon: Urbaniqe oferă o opțiune transparentă de cumpărare a creditelor de carbon prin achiziționarea de credite de carbon (UE ETS) în volume mari. Apoi împărțim certificatul umbrelă în subcertificate per 1 kg CO2e într-un mod transparent și clienții le pot cumpăra în funcție de emisiile de CO2 raportate (prevăzute) ale vehiculelor lor sau prin alimentare cu combustibil.

  • Nume proiect: Sistem Inteligent de Bike Sharing “Sibiu Bike City”

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Sustainable Urban Mobility Solutions SRL, Istrate Marian – General Manager

Rezumat proiect: Proiectul “Sibiu Bike City” a implicat implementarea unui sistem automat de bike-sharing ce include 49 de stații amplasate în zonele de referință ale orașului Sibiu și în proximitatea stațiilor de transport public, pentru facilitarea schimbului intermodal. Sistemul oferă 540 de biciclete inteligente mecanice și 12 triciclete inteligente pentru seniori și persoane cu dizabilități. Infrastructura integrată hardware și software de gestiune și comunicații aferentă sistemului de închiriere a bicicletelor este un alt avantaj oferit de acest proiect.

Proiectul conține multiple tehnologii utilizate în premieră în România pentru acest tip de soluție smart-city, cum ar fi utilizarea energiei electrice generate de panouri fotovoltaice, utilizarea unei soluții modulare și adaptabile, utilizarea de stații virtuale, închiriere prin intermediul unei aplicații mobile prin scanare de cod QR și cu carduri ce pot fi integrate cu sistemul de transport public din Sibiu, portal web pentru gestiunea conturilor utilizatorilor.

În doar 7 luni de la lansare, sistemul a înregistrat 12.000 de utilizatori și peste 68.000 de călătorii, totalizând aproximativ 400.000 de kilometri efectuați cu bicicleta, aceștia fiind kilometri care ar fi putut fi parcurși cu autoturismul, ducând la o poluare excesivă în municipiu.

  • Nume proiect: Stația de metrou Tudor Arghezi și parcarea park&ride

Categorie: Smart Mobility; Smart Living

Proiect înscris de: Primăria Sectorului 4 al Municipiului București, Daniel BĂLUȚĂ (Primar)

Rezumat proiect: Primăria Sectorului 4 din București a finalizat construcția unei noi stații de metrou, Tudor Arghezi, care a costat 50 de milioane de euro și a fost finanțată prin fonduri europene nerambursabile. Stația are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați și este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal, șapte scări rulante și șapte lifturi pentru persoanele cu dizabilități, precum și un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. În plus, stația are un sistem de supraveghere format din 70 de camere video și alte măsuri de siguranță pentru călători.

De asemenea, Primăria Sectorului 4 a construit o nouă parcare etajată de tip park&ride, cu o capacitate de 300 de locuri, pentru a deservi stația de metrou Tudor Arghezi. Parcarea va fi dată în folosință în jumătatea anului viitor.

În continuare, Sectorul 4 intenționează să extindă magistrala M2 de metrou până în comuna Berceni, cu un nou traseu de trei kilometri și trei noi stații, care va asigura transportul pentru aproximativ 10.000 de oameni pe zi și va reduce timpul de călătorie între sudul și centrul orașului. Scopul final al investiției este de a dezvolta zona metropolitană din sudul Bucureștiului, prin asigurarea unui mijloc de transport rapid, ecologic și sustenabil, care să interconecteze localitățile învecinate și să atragă investitori pentru dezvoltarea socio-economică a întregii zone.

  • Nume proiect: Luxury Wood Furniture

Categorie: Smart Economy; Smart Living; Smart Environment

Proiect înscris de: Oana-Elena Onișor, CEO Sublime Furniture

Rezumat proiect: Sublime Furniture este un start-up cu sediul în Mun. Buzău, care se ocupă cu producția de piese de mobilier unicat, cu design inovator, din lemn masiv și reciclat, ce îmbină frumosul cu utilitatea. Scopul companiei este de a fi un exemplu de producție sustenabilă de mobilier, prin utilizarea de concepte de dezvoltare durabilă și metode de lucru moderne în gestionarea afacerii. În plus, Sublime Furniture susține inovația socială prin încheierea de parteneriate cu organizații caritabile și prin crearea de locuri de muncă egale pentru femei și bărbați. Compania are în plan să organizeze evenimente educaționale și recreative pentru comunitatea locală și să protejeze mediul și biodiversitatea.

  • Nume proiect: Digitalizarea arhivei de urbanism a CJ Brasov

Categorie: Smart Citizen; Smart Government

Proiect înscris de: GEODATA SERVICES SRL, Daniela Stoicescu COO, GIS Urban in cadrul CJ Brasov

Rezumat proiect: Proiectul “GIS Urban – Digitalizarea arhivei de urbanism a CJ Brasov” a presupus digitalizarea întregii arhive de urbanism a Consiliului Județean Brașov în format geospatial și indexabil, oferind astfel suport și integrare pentru toate departamentele conexe. Echipa Geodata Services a dezvoltat o metodologie proprie de standardizare și extragere a datelor de urbanism, precum și soluții geospațiale de modelare 2D și 3D de ultimă generație și o platformă integrată de gestionare și publicare a datelor de urbanism.

Proiectul a avut ca rezultat integrarea în format geospatial a peste 2600 de documentații de urbanism la nivelul județului Brașov și introducerea unei platforme comune, cu suport geospatial și cadastral, pentru compartimentele specifice și pentru Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Astfel, proiectul a digitalizat practic întreaga activitate a compartimentului de urbanism din cadrul Consiliului Județean Brașov, facilitând procesul de luare a deciziilor și îmbunătățind serviciile oferite cetățenilor.

Proiectul “GIS Urban” se încadrează în categoria “Smart Citizen” și “Smart Government”, contribuind la dezvoltarea orașelor inteligente și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin eficientizarea și modernizarea serviciilor publice.

  • Nume proiect: Platforma informatică Proiecte PNRR

Categorie: Smart Government

Proiect înscris de: Serviciul de Telecomunicații Speciale – Chirca Ovidiu-Cătălin, Purtător de cuvânt

Rezumat proiect: Serviciul de Telecomunicații Speciale a dezvoltat platforma guvernamentală https://proiecte.pnrr.gov.ro/ pentru depunerea proiectelor de investiții finanțate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Scopul platformei este de a digitaliza întregul proces de depunere, evaluare, contractare și implementare a apelurilor lansate în cadrul PNRR, oferind astfel posibilitatea instituțiilor din administrația publică, companiilor și altor entități juridice eligibile să obțină fonduri fără nicio interacțiune fizică la ghișeu. Platforma a fost apreciată ca un instrument util, eficient și transparent, având o arhitectură de sistem eficientă și fiind dezvoltată în tehnologii noi care permit desfășurarea întregului flux de accesare a fondurilor din PNRR în mod digital. Prin intermediul acestei platforme, au fost deschise și finalizate apeluri ale Guvernului României cu o valoare totală de aproape 7 miliarde de euro, iar impactul proiectului este unul deosebit de ridicat, oferind posibilitate de a accesa fonduri cu o valoare totală de aproximativ 30 de miliarde de euro, în mod transparent și fără nicio interacțiune fizică la ghișeu.

  • Nume proiect: Achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare în cadrul obiectivului ”Linia Verde de Transport public utilizând mijloace de transport electric sau hibrid cu normă de poluare redusă”

Categorie: Smart Mobility; Smart Economy; Smart Citizen

Proiect înscris de: Municipiul Bistrița, reprezentat de Astalis Adrian, Consilier Direcția Tehnică

Rezumat proiect: Proiectul “Linia Verde de Transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric sau normă de poluare redusă” a implicat achiziționarea a 10 autobuze electrice de tip SOR 9.5 cu motor electric și a 10 stații de încărcare lentă și 2 stații de încărcare rapidă. Acest proiect folosește cele mai moderne autobuze electrice cu o autonomie de 200 km produse la uzina SOR din Cehia și stații de încărcare produse de aceeași firmă.

Autobuzele se vor utiliza pe cel mai lung traseu de circulație pe axa vest-est a orașului de circa 20 km, cu o cadență medie de 12 minute față de actuala linie care are o cadență de 20 de minute. Acest lucru va reduce semnificativ consumul de combustibil clasic și implicit emanațiile de CO2 din atmosferă. Complementar pe traseul menționat se vor realiza linii de circulație dedicate special autobuzelor și alături de sistemele de management trafic implementate, se va duce la deplasarea pe traseu mai rapid cu 7-8 minute față de graficul actual de circulație.

În paralel, s-a dezvoltat traseul pistei de bicicliști pe întreaga lungime a traseului. Prin sistemul de monitorizare a numărului de călători transportați se va realiza eliminarea treptată a utilizării excesive a autoturismelor pe acest traseu. Proiectul va contribui la dezvoltarea unui oraș mai ecologic și mai sustenabil din punct de vedere al transportului public.

  • Nume proiect: Iași Digital

Categorie: Smart Citizen

Proiect înscris de: IAȘI AI (Asociația Create Change), Eugen Bușoiu – Fondator

Rezumat proiect: Iași Digital este o platformă bazată pe date care integrează multiple seturi de date relevante privind mijloacele de transport și calitatea aerului din Iași. Platforma oferă utilizatorilor informații actualizate și accesibile în timp real, permițând o perspectivă mai amplă asupra situației orașului.

Iași Digital se diferențiază prin funcționalitatea de standardizare a seturilor de date, ceea ce permite integrarea rapidă a unui set nou de date, indiferent de formatul acestuia. Platforma folosește datele de transport pentru identificarea liniilor, iar utilizatorii pot vizualiza informații despre orarul mijloacelor de transport în timp real.

Un alt element important al platformei este faptul că este prima inițiativă din Iași care a integrat și afișat date privind calitatea aerului la nivel de oraș, folosind o rețea open source de senzori. Astfel, utilizatorii pot monitoriza în timp real nivelul de poluare și pot lua măsuri pentru a-și proteja sănătatea și a îmbunătăți calitatea vieții.

Iași Digital este un exemplu de inițiativă smart city care oferă soluții inovatoare și practice pentru o gestionare mai eficientă a orașului și îmbunătățirea vieții cetățenilor.

  • Nume proiect: Galațiul, centru regional de tratare și diagnosticare a cancerului cu ajutorul a doua acceleratoare liniare de particule

Categorie: Smart Living; Smart Government

Proiect înscris de: Consiliul Județean Galați, Costel Fotea, Președinte

Rezumat proiect: Proiectul realizat de Consiliul Județean Galați a constat în construirea unui modern departament de diagnosticare a cancerului în cadrul Spitalului Județean Galați. Acesta a fost dotat cu echipamente medicale ultraperformante, cum ar fi PET CT-ul, ce permite diagnosticarea celulelor tumorale și cu două acceleratoare liniare de particule moderne pentru tratamentul afecțiunilor oncologice. Procedurile sunt complexe și dotările sunt de ultimă generație. În plus, secția de dermatologie a Spitalului de Boli Infecțioase Galați a fost dotată cu echipamente moderne, precum un tomograf în coerență optică, un aparat unic în România, care ajută la depistarea cancerului de piele prin metode non-invazive. În plus, a fost creat un centru de cercetare în domeniul dermatologiei în parteneriat cu Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați. Prin aceste investiții, se îmbunătățește infrastructura medicală, crește accesibilitatea pacienților la servicii medicale moderne și se perfecționează personalul medical, rezultând creșterea șanselor de vindecare pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

Impactul proiectului este unul major, deoarece aceste investiții noi permit metode noi de tratament a cancerului, dezvoltarea cercetării în domeniul dermatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Keywords: acceleratoare liniare de particule, PET CT, centru de cercetare, dermatologie, oncologie, infrastructură medicală, accesibilitate, perfecționare personal medical.

  • Nume proiect: Căbești – Smart School

Categorie: Smart Citizen; Smart Living; Smart Government

Proiect înscris de: Corina Ene, Primar al comunei Căbești

Rezumat proiect: Proiectul constă în transformarea Școlii din comuna Căbești într-o instituție modernă, cu toate facilitățile necesare pentru educarea copiilor din comunitate. În prezent, Școala din Căbești este dotată cu mobilier modern, table smart, laborator de informatică mobil cu 20 de chrombook-uri cu stație de încărcare, bibliotecă cu cărți noi, actuale și diverse ateliere tematice. În viitor, Școala va beneficia de o curte generoasă, amenajată cu locuri de joacă, gazon, plante si copaci, loc de tinut ore în aer liber sub nucul cel bătrân, loc de proiecții în aer liber, pufuri colorate pentru copii, leagăne, topogane, echipamente de cățărat și făcut mișcare prin joacă, o zona cu desene și jocuri “pe asfalt” gen șotron, o Sală de sport multifuncțională în apropiere și un teren sintetic multifuncțional nou, în aer liber. Toate aceste investiții au ca scop creșterea calității actului de învățământ și a confortului copiilor și cadrele didactice, astfel încât aceștia să poată beneficia de o experiență educativă modernă și de calitate. Această inițiativă a reușit să schimbe mentalitatea comunității, aceștia înțelegând că dacă se dorește, se poate schimba și se poate oferi copiilor o educație de calitate.

  • Nume Proiect: Promovarea sustenabilitatii prin ecrane digitale și generarea de date pentru autoritățile locale

Categorie: Smart Economy

Proiect înscris de:  Phoenix Media, Dio Boacă, CEO

Rezumat proiect: Phoenix Media este liderul digital outdoor-ului din România și se ocupă de ecranele stradale instalate în orașe, punând la dispoziția autorităților locale datele generate cu ajutorul outdoor-ului. Compania a încheiat parteneriate cu instituții publice pentru a pune la dispoziția cetățenilor mesaje de informare sau alerte. În plus, Phoenix Media a prezentat proiectele sale inovatoare, inclusiv introducerea ecranelor eBacklit, un panou stradal care reduce impactul asupra mediului prin transferul către digital și înlăturarea astfel a materialelor neprietenoase cu mediul. 

 

 

  • Nume proiect: Platforme robotice polimorfice autonome pentru sistemul de servicii din Smart City (ProSSSy)

Categorie: Smart Economy

Proiect înscris de:  Lightning Net SRL

Rezumat proiect: Proiectul “Platforme robotice polimorfice autonome pentru sistemul de servicii din Smart City” (ProSSSy) dezvoltat de Universitatea Politehnica din Bucuresti in parteneriat cu compania Lightning Net SRL, are ca scop proiectarea si implementarea unor solutii robotice inteligente pentru a imbunatati serviciile urbane si a reduce costurile asociate acestora. Platforma ProSSSy este conceputa pentru a fi adaptabila si configurabila, astfel incat poate fi utilizata in diferite contexte urbane si poate fi adaptata la diverse sarcini si functii.

Platforma este dotata cu o serie de senzori si dispozitive, inclusiv camere video, lidar, GPS, senzori de temperatura si umiditate, precum si cu un sistem de procesare a datelor. Aceste caracteristici permit platformei sa efectueze o serie de sarcini, cum ar fi inspecția, monitorizarea si repararea infrastructurii urbane, transportul de bunuri, colectarea de date si analiza acestora, sau furnizarea de servicii publice si administrative.

Platforma ProSSSy este proiectata sa functioneze intr-un mod autonom, fara a necesita interventia umana constanta, fiind capabila sa efectueze sarcini cu o precizie mare, in timp ce reduce costurile si timpul necesar pentru a efectua aceste sarcini. Aceasta solutie robotica inteligenta are potentialul de a imbunatati semnificativ calitatea vietii in mediul urban si de a face orasele mai eficiente si mai sustenabile.

  • Nume proiect: Primul sistem inteligent de management trafic și sistem adaptiv de management trafic ce gestionează un coridor multimodal cu benzi mediane de transport public

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Buzău și Swarco Traffic România

Rezumat proiect: Proiectul vizează implementarea primului sistem inteligent de management trafic pentru un coridor multimodal, ce utilizează benzi mediane de transport public, în municipiul Buzău. Sistemul permite o gestiune eficientă a traficului prin intermediul unui sistem de monitorizare și control de tip adaptiv, care utilizează date în timp real pentru a optimiza fluxurile de trafic. De asemenea, sistemul inglobeaza tehnologii inteligente de prioritizare activa transportului public, ce permit o mai buna predictibilitate in afisarea timpilor de ajungere in statii a vehiculelor de trasport. Implementarea acestui sistem aduce beneficii semnificative pentru comunitate, prin reducerea congestionării traficului și a timpilor de așteptare, îmbunătățirea siguranței rutiere, creșterea eficienței transportului public si implicit reducerea poluarii.

  • Nume proiect: Primul sistem electronic integrat de tip smart pentru managementul si informarea călătorilor la nivelul transportului public din Municipiul Piatra Neamț

Categorie: Smart Governance

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Piatra Neamț, Electrogrup si Scope Systems.

Rezumat proiect: Smart TP este primul sistem electronic integrat de tip smart pentru managementul și informarea activa a călătorilor la nivelul transportului public din Mun. Piatra Neamț. Acesta oferă o interactiune directa intre sistem si calator prin intermediul ecranelor multimedia interctive, oferind informații în timp real despre rutele și orarele autobuzelor, emiterea de rute de transport optime pentru fiecare calator, informatii despre  trafic si poluare. De asemena statiile sunt dotate cu cea mai nou tehnologie de tip Video Analiza pentru detectia calatorilor in statii, detectia vitezelor de deplasare precum si detectia unor incidente de siguranta rutiera. Prin implementarea acestui sistem, Primăria Municipiului Piatra Neamț își propune să îmbunătățească experiența călătorilor și să încurajeze utilizarea transportului public în locul mașinii personale, contribuind astfel la reducerea poluării și a aglomerației în oraș.

  • Nume proiect: Sistem inteligent de management al transportului public

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Arad și Telelink

Rezumat proiect: Sistemul inteligent de management al transportului public este un proiect inovator care își propune să îmbunătățească calitatea transportului public din municipiul Arad. Prin intermediul acestui sistem inteligent, se urmărește gestionarea eficientă a flotei de transport public, prioritizarea mijloacelor de transport și implementarea sistemului de electronic de ticketing modern. Sistemul utilizează tehnologii de ultimă generație, inclusiv senzori si dispozitive active, pentru a gestiona transportul public intr-o abordare integrata și a oferi date precise în timp real despre starea acestuia. Astfel, se preconizeaza beneficii atat privind accesibilitatea, reducere timpului de așteptare al pasagerilor, se poate îmbunătăți eficiența și punctualitatea transportului public și se poate reduce poluarea prin comutarea de la transportul cu autoturismul la transportul public. Implementarea acestui sistem reprezintă o soluție modernă și sustenabilă pentru gestionarea transportului public în orașe mari, cu un trafic intens si solutii multimodale.

  • Nume proiect: Sistem inteligent de management integrat al locurilor de parcare in Municipiul Iasi

Categorie: Smart Mobility

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Iași și Fast Park

Rezumat proiect: Proiectul constă în implementarea unui sistem inteligent de management al locurilor de parcare în Municipiul Iași, care permite gestionarea eficientă a locurilor de parcare, reducerea timpului de căutare a acestora și îmbunătățirea experienței utilizatorilor. Sistemul utilizează tehnologii de ultimă generație, cum ar fi senzori de parcare, aplicații mobile și software de monitorizare și gestiune. Proiectul contribuie la reducerea traficului și emisiilor de carbon, prin încurajarea utilizării unor solutii active inteligente de management al parcarilor.

  • Nume proiect: Orasul cu cel mai accelerat potential de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane euro in ultimele 12 luni

Categorie: Smart Economy

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Botoșani

Rezumat proiect: Proiectul “Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare” se concentrează pe promovarea dezvoltării economice durabile a municipiului Botoșani, prin atragerea de investiții și finanțări pentru proiecte inovatoare și viabile. În ultimele 12 luni, Primăria Municipiului Botoșani a depus proiecte în valoare de peste 100 milioane euro, care vizează îmbunătățirea infrastructurii, susținerea mediului de afaceri local și crearea de noi oportunități de angajare. Aceste proiecte includ sisteme inteligente de transport, flotă de autobuze electrice, modernizarea instituțiilor de invatamant, locuințe pentru tineri,  eficienta energetica, extindere rețele de apă și canalizare, precum și implementarea unor proiecte inovatoare în domeniul managementului deșeurilor și al tehnologiei informației. Prin implementarea acestor proiecte, municipiul Botoșani devine un hub economic și un exemplu de succes în promovarea dezvoltării regionale durabile.

  • Nume proiect: Sistem informatic inovativ integrat de gestionare a relației dintre primărie și contribuabil

Categorie: Smart governance

Proiect înscris de: Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, de primarul Marius Screciu

Rezumat proiect: Acest proiect are ca scop îmbunătățirea relației dintre Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin și contribuabilii săi prin implementarea unui sistem informatic inovativ. Acesta permite cetățenilor să își gestioneze online relația cu primăria, precum și să își plătească taxele și impozitele locale în mod simplu și eficient. Sistemul utilizează tehnologii moderne de securitate și criptare pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor și pentru a asigura un acces securizat la informațiile financiare. Implementarea acestui sistem aduce beneficii semnificative pentru comunitate, prin simplificarea și îmbunătățirea relației dintre cetățeni și administrație, creșterea transparenței și eficienței proceselor administrative și reducerea costurilor pentru ambele părți.

 

Informații suplimentare: scia.ro