Gala Smart City Industry Awards 7 – Liderii Industriei Smart City s-au reunit la Palatul Parlamentului

Gala Smart City Industry Awards 7

Liderii Industriei Smart City s-au reunit la Palatul Parlamentului

Comunicat de presă, București, 30 martie 2023

Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a organizat în data de 30 martie cea de-a șaptea ediție a Galei Smart City Industry Awards, eveniment dedicat dezvoltării orașelor inteligente din România. Gala a avut loc în foaierul sălii de plen „Regele Mihai I“ din Palatul Parlamentului, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și în parteneriat cu Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din cadrul Senatului României.

La eveniment au participat 370 de persoane, iar printre invitații de seamă s-au aflat Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Alina Gorghiu, Președinte Interimar al Senatului, Cristian Bușoi, Europarlamentar, Marius Humelnicu, Senator și Președinte al Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială din Senat, Lucian Heiuș, Președinte ANAF, General de Brigadă Anton Rog, Director Centrul Național Cyberint, General Ing. Sorin Bălan, Director STS, Valentin Ștefan, Director General Poșta Română, Vlad Stoica, Președinte Ancom, George Cristian Tuță, Deputat, Președinte Comisia pentru Automatizare și Viitorul Muncii, Victor Vevera, Director General ICI, Adrian Criț, Director General STB SA.

Conferința de deschidere a galei a avut ca temă Inteligența artificială în dezvoltarea comunităților românești.

În cadrul galei au fost înscrise 70 de proiecte reprezentând toate verticalele și domeniile industriei smart city, evidențiindu-se o creștere semnificativă a numărului de proiecte din zona mobilității urbane și a transformării digitale. O noutate a acestei ediții a fost implicarea instituțiilor publice centrale, ceea ce arată dezvoltarea industriei smart city, proiecte mature și cu mari investiții. Tema principală a ediției a reprezentat-o sustenabilitatea, iar în deschidere a fost organizată conferința ”Inteligența Artificială în Transformarea Comunităților din România”.

Principalele declarații:

Sebastian Burduja, a declarat că “suntem condamnaţi să ne transformăm digital societatea”, iar subiectul inteligenţei artificiale este unul de “mare interes” pentru Preşedinţie sau Guvern. Din partea Ministerului Cercetării, Inovării şi digitalizării aveţi toţi sprijinul, pentru că ne ajutaţi să facem un lucru de care ţara are nevoie, să conştientizeze că suntem condamnaţi să ne transformăm digital economia, societatea, nu avem cum să nu facem asta. Sunt bucuros să abordez în seara asta şi subiectul inteligenţei artificiale, este o temă de mare interes pentru preşedinţia României, pentru Guvernul României şi mă bucur de asemenea că-l aveţi şi pe ION, alături de dumneavoastră”

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu:

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat, în discursul său, faptul că digitalizarea României este proiect de ţară, iar cei prezenţi la eveniment, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali sau judeţeni, antreprenori, specialişti în noi tehnologii, au “un rol extrem de important” în această direcţie, menţionând că Senatul “a păşit şi el pe calea digitalizării” în perioada pandemiei, când a propus modificarea Regulamentului Senatului, pentru ca proiectele şi propunerile legislative să poată fi depuse prin mijloace electronice.

“Vă lansez tuturor domnilor prezenţi aici în sală o provocare: Sunt convinsă că putem să capacităm acele femei pricepute să facă parte din proiectele comunităţilor inteligente, din acest angrenaj al educaţiei pentru digitalizare. Sunt convinsă că vom vedea multe idei echilibrate şi pertinente. Şi nu am niciun dubiu că toate aceste proiecte vor fi susţinute mai corect şi mai argumentat de toate aceste doamne, care vor putea să spună oamenilor cât de uşor ar putea fi, de exemplu, pentru o tânără mamă să obţină un loc la creşă pentru copilul său, folosind doar câteva click-uri. Iar lista cu idei bune poate continua”, a spus Gorghiu.

Senatorul Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială din Senat, a vorbit despre importanţa digitalizării României, în contextul eforturilor în această direcţie a legislativului, a Guvernului și a administraţiei publice locale. “Important este că atât legislativul, Senatul şi Camera Deputaţilor, ministerul, guvernarea, tot ce ţine de administraţie publică locală, împreună, reuşim şi cu mediul de afaceri şi cu partenerii noştri pe digitalizare să digitalizăm România. Avem suficienţi bani din PNRR astfel încât să digitalizăm, într-un mod armonios. Important este că trebuie să ne digitalizăm, pentru că doar aşa vom creşte economia, vom creşte gradul de înţelegere a populaţiei a tot ce înseamnă digital”.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu:

“Avem nevoie de astfel de evenimente, pentru că este momentul în care domeniul privat sau companiile private se întâlnesc cu ministerele, cu Guvernul, cu autorităţile locale pentru a discuta care sunt cele mai bune practici în domeniul digitalizării. În acest moment se întâmplă lucruri revoluţionare în administraţia publică din România. Ministerul Mediului este lider în acest domeniu şi cu sprijinul şi implicarea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, cei care de fapt trebuie să aplice toate aceste programe de digitalizare, se simte că facem paşi importanţi”

Radu Dragomir, CEO Urban Scope:

Industria de Smart City devine din ce în ce mai relevantă în economia României odată cu finanțarea noilor tehnologii din fonduri europene. “Oscarul” industriei de Smart City este un eveniment așteptat care generează sinergii la nivel național prin reunirea celor mai buni specialiști din cele mai active companii din industrie.

Motorul oricărei economii este “inteligența”, înglobată în tehnologii, sisteme și soluții a căror viabilitate este dictată de o piață în plină dezvoltare. Câștigarea distincției de “Best Smart City Company” vine cu o responsabilitate ce ne conduce către un “upgrade” în tot ceea ce vom face în viitor.

Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC)

Ediția 7 a galei este foarte specială pentru că vorbim despre comunităţi, vorbim despre oameni, vorbim despre digitalizare şi vorbim şi despre foarte multe proiecte care vor include în lunile următoare inteligenţa artificială. Instituțiile administrației centrale sunt noii noștri parteneri și mă bucur să avem, în această seară, alături de noi, principalii actori care vor seta în următorii ani, dezvoltarea proiectelor smart city și smart village”.

Smart City Industry Awards este un eveniment dedicat dezvoltării oraşelor inteligente din România, în scopul de a identifica şi premia actorii implicaţi în dezvoltarea oraşelor inteligente, inclusiv reprezentanţii mediului de afaceri, ai administraţiei centrale şi locale, ai mediului academic şi ai organizaţiilor civice.

Partenerii Galei SCIA 7

  • Partener Principal: Urban Scope
  • Parteneri Platinum: Anadolu Automobil Rom, BMF Grup și GeoData Services
  • Parteneri Gold: BAT România, Electrogrup, fastPark, Integrisoft, Network One Distribution, Swarco, Scope Systems, Telelink România
  • Parteneri Silver: Asseco România, eGovernment Solutions, Klarwin
  • Parteneri Bronze: Beia Internațional, PAID, Vodafone Business
  • Parteneri de Tehnologie: Samsung, Graphtec, MyConnector
  • Parteneri Media: Phoenix Media, Euronews, Radio România Actualități, Bursa, Go Tech, Cocor Media Channel, Agerpres, United Media, Euromedia, IQads, Casa Verde, Klarmedia.
  • Un eveniment susținut cu drag de Anchor Grup, La Fântâna, Kafune, IBS.

Lista proiectelor câștigătoare poate fi consultată aici: scia.ro

Proiectele înscrise la Gala SCIA 7 pot fi consultate aici: scia.ro/proiectele-scia-7

Asociația Română pentru Smart City (ARSC) este o organizație non-guvernamentală înființată în 2016 cu scopul de a sprijini dezvoltarea orașelor inteligente în România. ARSC alături de peste 300 de membri și parteneri încurajează inovația, digitalizarea și noile tehnologii ca mijloace pentru transformarea comunităților locale în orașe inteligente și durabile, dezvoltând soluții eficiente și sustenabile pentru orașele și comunitățile din România.

Contact media: e-mail: info@arsc.ro

 

Lista câștigătorilor Galei SCIA 7

Premiile ARSC

  • Mayor of the Year – Câștigător: Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6
  • Best Smart City Project – Câștigător: Primăria Municipiului Galați, Primar Ionuț Pucheanu – Proiect: Smart City Galați – Dezvoltarea unui oraș inteligent și sustenabil
  • Best Smart City Company – Câștigător: Urban Scope, Radu Dragomir, CEO – Compania cu cea mai mare implicare în proiecte ce înglobează tehnologii de tip Smart și participare activă la dezvoltarea Comunităților din România
  • CEO of the Year – Câștigător: Adrian Criț, Director General, STB SA
  • Partner of the year – Câștigător: Network One Distribution, Andrei Militaru, CEO
  • City Manager of the year – Câștigător: Rareș Hopincă, Administrator Public, Primăria Sectorului 5
  • Most active member – Câștigător: Poșta Română, Valentin Ștefan, Director General
  • Best Mass Media Supporter Câștigător: ATDS INTERNATIONAL SYSTEMS SRL, Bogdan Vicol, Director General – Proiect: Platforma YOOH
  • Premiul Special ARSC – Câștigător: Conf. dr. ing.ec. Florin Nemțanu, Universitatea Politehnica din București – Proiect: Centrul Național de Competențe și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic
  • Best Smart Village Project – Câștigător: Primăria Comunei Căbești, Primar Ene Gabriela-Corina

Categoria Sustenabilitate (tema ediției SCIA 7)

S-au acordat 2 premii pentru categoria ”Cel mai bun proiect de comunitate sustenabilă”

  • Câștigător: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primar Emil Boc – Proiect: Cluj – Green City: Transformarea spre un oraș sustenabil
  • Câștigători: Primăria Municipiului Suceava, Primar Ion Lungu și Urban Scope, Radu Dragomir, CEO – Proiect: Suceava – Primul sistem de transport ecologic (integral electric) la nivelul unei zone metropolitane din România
  • Compania sustenabilă a anului – Câștigător: BMF Grup, Gabriel Tomescu, CEO

Categoria Premiilor Speciale oferite de Asociația Română pentru Smart City

  • Anton Rog, General de Brigadă, Director al Centrului  Național Cyberint – Premiul pentru Implementarea cu succes la 61 de beneficiari a proiectului de informatizare “Actualizarea și dezvoltarea Sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (Țițeica 2)”, proiect finanțat de Uniunea Europeană
  • General ing. Ionel-Sorin Bălan, Director, STS – Premiul pentru Platforma informatică Proiecte PNRR
  • Ionel Tănase, Head of Public Affairs and Communication, BAT România – Premiul pentru 25 de ani de investiții sustenabile în economia României

Premiul pentru “Transformare Digitală pe ambele maluri ale Prutului”

  • Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  • Iurie Țurcanu, Fostul Viceprim-ministru pentru Digitalizare din Republica Moldova

Premiul pentru Susținerea integrării europene a Republicii Moldova

  • Cristian Bușoi, Europarlamentar
  • Adrian Băluțel, Secretar de Stat, Cancelaria de Stat a Guvernului Republicii Moldova

Categoria Smart Mobility

  • Câștigători: Primăria Municipiului Buzău, Primar Constantin Toma și Swarco Traffic România, Liviu Stăniloiu, Managing Director – Proiect: Primul sistem inteligent de management trafic și sistem adaptiv de management trafic ce gestionează un coridor multimodal cu benzi mediane de transport public
  • Câștigători: Primăria Municipiului Piatra Neamț, Primar Andrei Carabelea, Electrogrup SA, Raluca Ceascai, Director General și Scope Systems, Ciprian Tănase, Director General – Proiect: Primul sistem electronic integrat de tip smart pentru managementul și informarea călătorilor la nivelul transportului public din Municipiul Piatra Neamț
  • Câștigători: Primăria Municipiului Arad, Primar Călin Bibarț și Telelink City România, Alexandru Irimia, CEO – Proiect: Sistem inteligent de management al transportului public
  • Câștigători: Primăria Municipiului Iași, Primar Mihai Chirica și FastPark, Marius Miroslav, CEO – Proiect: Sistem inteligent de management integrat al locurilor de parcare în Municipiul Iași
  • Câștigători: Primăria Municipiului Bistrița, Primar Ioan Turc și Anadolu Automobil Rom, Huseyin Aykol, Owner – Proiect: Achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare în cadrul obiectivului ”Linia Verde de Transport public utilizând mijloace de transport electric sau hibrid cu normă de poluare redusă”
  • Câștigător: Primăria Sectorului 4, Primar Daniel Băluță – Proiect: Stația de metrou Tudor Arghezi și parcarea park&ride

Categoria Smart Governance

  • Câștigători:  Consiliul Județean Brașov, Președinte Adrian Veștea și GeoData Services, Cristian Hagmann, CEO – Proiect: Digitalizarea arhivei de urbanism a Consiliului Județean Brașov
  • Câștigători: Primăria Municipiului Călărași, Primar Marius Dulce și Integrisoft Solutions, Simona Ilie, Director de Dezvoltare – Proiect: Avansis.Digital
  • Câștigător: PAID România, Nicoleta Radu, Director General –  Proiect: Digitalizarea completă a datelor despre fondul locativ asigurat împotriva dezastrelor – asigurarea obligatorie
  • Câștigător: Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Primar Marius Screciu – Proiect: Sistem informatic inovativ integrat de gestionare a relației dintre primărie și contribuabil

Categoria Smart Living

  • Câștigător: Consiliul Județean Galați, Președinte Costel Fotea – Proiect: Galațiul, centru regional de tratare și diagnosticare a cancerului cu ajutorul a două acceleratoare liniare de particule
  • Câștigător: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Transport Public București – Ilfov, Vladimir Ghițulescu, Director General – Proiect: Sistem ITS integrat Smart&Green Mobility pentru regiunea București-Ilfov – Informarea călătorilor în stațiile de transport public

Categoria Smart Environment

  • Câștigător: Beia Internațional, George Suciu, CEO – Proiect: PIMEO AI
  • Câștigători: AquaServ – Târgu Mureș, Kalman Koncz, Manager Operatiuni Suport și Klarwin, Adrian Dobre, CEO – Proiect: Detectarea pierderilor de apă folosind tehnologia Zonescan NB-IoT

Categoria Smart Economy

  • Câștigător: Primăria Municipiului Botoșani, Primar Cosmin Ionuţ Andrei – Proiect: Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane euro în ultimele 12 luni
  • Câștigător: ANAF, Președinte Lucian Ovidiu Heiuș – Proiect: “Administrație fiscală Smart”
  • Câștigător: Phoenix Media, Dio Boacă, CEO – Proiect: Promovarea sustenabilitatii prin ecrane digitale și generarea de date pentru autoritățile locale
  • Câștigător: Lightning Net, Sorin Grigorescu – Proiect: Platforme robotice polimorfice autonome pentru sistemul de servicii din Smart City (ProSSSy)

Categoria Smart Citizen

  • Câștigător: Liceul Teoretic Maarif International School of Bucharest, prof. Gabriela Lupu, Director Adjunct – Proiect: Proiecte educaționale și tehnologie integrată în procesul de educație
  • Câștigător: Samsung Electronics Romania, Marius Vasile, Business Development Manager – Proiect: SEED Samsung Ecosystem for Education Development

Categoria Urban Age (premiu oferit în parteneriat cu Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă)

  • Câștigător: Hubert Thuma, Președinte, Consiliul Județean Ilfov
  • Câștigător: Măriuca Ivan, Președinte, Fundația Crucea Alb-Galbenă
  • Câștigător: Irinuca Văduva, Director General, ECDL România
  • Câștigător: Dany EL-Khalil, COO, Next Gen Farming
  • Câștigător: Flaviana Rotaru, Președinte, ROHEALTH – Clusterul pentru Sănătate și Bioeconomie